Предлагаме ви три лесни за изпълнение рецепти
Приготвянето на овощарска замазка не е трудно и всеки, който желае може сам да си я приготви. Затова ви предлагаме три изпитани рецепти, лесни за изпълнение.
 

РЕЦЕПТА N1
Необходимите материали за нея са: 100 г борова смола (колофон намира се в музиклните магазини), 100 г свинска мас или лой, 25 мл спирт и 45 г дървесна пепел.
 

РЕЦЕПТА N2
Необходими материали: 320 г борова смола (колофон), 35 г пчелен восък и 70 мл ленено масло.
 

РЕЦЕПТА N3
Необходими материали: 200 г борова смола (колофон), 60 г мас или лой и 100 г пчелен восък.
 

ТЕХНИКА НА ПРИГОТВЯНЕ
И за трите рецепти основната съставка - боровата смола се разтапя на слаб огън, за да не се прегрее. След това към нея се прибавя маста или лойта, или лененото масло. Сместа от съставките се разбърква докато се постигне хомогенна маса. Накрая се  прибавя дървесната пепел. Когато сместа поизстине, но преди да се е втвърдила, към нея се прибавя спирта и отново се разбърква добре.
 

ПРОВЕРЕТЕ КАЧЕСТВОТО НА ЗАМАЗКАТА
Качеството на готовата овощарска замазка се проверява, когато е напълно изстинала върху твърд и студен предмет. Ако установите, че размазването не е достатъчно добро, се слага още спирт.
 

ВНИМАНИЕ:
Добре е овощарските замазки да се приготвят непосредствено преди тяхната употреба. Но ако все пак ви остане неизползвана, трябва да я съхраните в добре затворени кутии. Когато дойде време да я ползвате отново и тя се е втвърдила прекалено много, пак трябва да я загреете и да добавите още спирт за добро размазване.