Сега е моментът институтите ни да се ориентират към семена за биопроизводство, после ще трябва да ги купуваме за по 2-3 евро, заяви председателят на Българска асоциация "Биопродукти" Албена Симеонова пред "Български фермер". А производителите на биологична продукция у нас - членове на асоциацията, за 4 години от 25 на брой вече са станали над 4000 и продължават да се увеличават, добави Симеонова.

Според нея обаче асоциацията отсега е притеснена как тези стопани ще пазаруват семена, посадъчен материал и породи животни за производството си след няколко години, ако те не започнат да се произвеждат у нас.

Засега биопроизводителите ни имат право да купуват конвенционално произведени семена и посадъчен материал от родните институти, когато те са придружени със съответния сертификат, че не са обеззаразявани и пръскани.

Но предстои да влезе нов европрейски регламент за биопроизводството още през 2016 г., който вече няма да допуска покупката им.  И за да отговорят на него, производителите ще трябва да купуват от чужбина. Разликата обаче е в това, че когато се пазаруват в Германия или Холандия например, там семената и лозичките струват по 2-3 евро, на фона на килограм семена от пшеница от Института в Генерал Тошево за около 50 ст. или на семена от домати от Института по зеленчукови култури - за 1 лев.

Разликата е фрапираща за българския производител, особено като се има предвид, че повечето стопани от сектора са дребни.

Добрата новина за тези производители е, че проблемът засега е отложен

както съобщи Албена Симеонова. Като единствен член на борда на Международната федерация на биоземеделските движения от държавите от Източна Европа, тя е предложила за България да има дерогация, т.е. отлагане, и регламентът да влезе в сила за страната ни от 2020 г., което ЕК е одобрила.

Симеонова обаче твърди, че това е само временно решение на въпроса, а трайното ще дойде, когато нашите институти се заемат да разработят и произвеждат семена и посадъчен материал за биосектора.

Именно сега е последен момент те да се ориентират към това, твърди тя, защото е известно, че процесът по създаването отнема 5-6 години, а за това време регламентът вече ще влезе в сила и за страната ни и ще удари с непосилни цени родните биопроизводители.

Именно това могат да направят българските научни работници и техните звена в името на иновациите за земеделието и това ще е и техният голям шанс и принос, апелира председателят на Асоциация "Биопродукти". Според нея моментът е изключително важен и трябва да бъде използван.