Икономиката е нараснала с 3,1 на сто през четвъртото тримесечие на 2015-а спрямо същия период на предходната година, сочат експресните данни на Националния статистически институт, съобщи БНР.

Спрямо третото тримесечие ръстът на Брутния вътрешен продукт е 0,8 на сто. Той е движен основно от вътрешното потребление.

915 лева е средната месечна работна през четвъртото тримесечие на 2015-та, сочат още данните на националната статистика. Спрямо края на септември увеличението е с 4,7 на сто.

През последните три месеца на миналата година броят на хората, които са били наети на работа, е намалял с около 50 000 души. Така наети по трудово или служебно правоотношение са били 2,22 млн. души.

Средната месечна работна заплата се е увеличила с 4,7 на сто, което прави средно на месец 915 лева. Най-високо е заплащането в сферата на далекосъобщенията и създаването на информация и творчески продукти. Това е единственият отрасъл със средна месечна заплата над 2 000 лева. При енергетиката и финансовите услуги месечното възнаграждение надхвърля 1 600 лева.

Най-нископлатени остават работещите в хотелиерството и ресторантьорството, които получават малко над 500 лева месечно. В частния сектор заплатите са скочили с повече от 9 на сто, а в обществения - малко над 5 на сто.