Никой от малките фермери няма да протестира, само 10% от реколтата не била изкупена

Изкупната кампания на тютюна, която върви в момента, се използва от определени кръгове да се разклати държавата. Зад това стоят

политически

интереси, които

се прикриват като

опит за защита на

производителите

Това заяви председателят на браншовата организация НАТ 2010 Цветан Филев. Коментарът му бе по повод появили се информации, че в четвъртък се готви национален протест на тютюнджии.

Според Филев се целяло създаването на суматоха, като се използват проблемите с блокираните гранични пунктове от гръцките фермери. Има опит за създаване на напрежение сред производителите на тютюн с призиви за протести. Явно сценарият е след това да се направи опит да се вдигнат и останалите земеделски производители и да се създаде дестабилизация в държавата, твърди Филев.

Той допълни, че от НАТ 2010 няма никаква организация за протестни действия и нито един член на организацията няма да протестира, тъй като няма аргументи за такива действия.

В обявените протести няма да участва и Националната конфедерация на тютюнопроизводителите, обяви председателят на организацията Асен Кичуков. Декларацията дойде, след като в събота се появи информация, че се готви протест точно от конфедерацията.

“Нашата структура работи стабилно и прозрачно с Министерството на земеделието и храните, като изчакваме провеждането на допълнителни срещи на министър Десислава Танева с операторите, които изкупуват и преработват тютюн. Ресорното министерство доказа, че усилията, които полага, дават резултат и това води до изкупуване на недоговорените количества тютюн”, посочват още от конфедерацията.

След среща в края на миналата седмица с министър Танева председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов заяви, че

не е обсъждан

протест

Не намираме към кого може да бъде адресиран той, тъй като искаме съдействие от фирмите да ни помогнат да бъде изкупен тютюнът, за който няма договори, допълни Мименов.

Според шефа на НАТ 2010 Цветан Филев от произведеното количество тютюн все още не са изкупени общо около 2800 тона. Това било 10-11% от цялата реколта, а изкупната компания продължавала до края на март.

При малките производители напрежение нямало, твърди той. От произведените 10 000 тона от сорта “Басма” не били изкупени 700-800 тона, а плащанията вървели регулярно. При сорта “Бърлей” имало все пак проблем, тъй като от 1000 тона за 600-700 тона нямало сключени изобщо договори за изкупуването им. Тютюнът “Кабакулак” пък е изкупен и изплатен 100%.

Така от изявленията на шефовете на най-големите браншови организации става ясно, че техните членове няма да протестират. Остава тогава въпросът кой създава напрежение с тютюна.

Според експерти от бранша през тази година проблем с реализацията на продукцията за първи път имат

група големи

производители,

които отглеждат

сорта “Виржиния”.

Около 1000 тона още не били изкупени, а като причина се посочва пресечена схема за нелегална търговия след засилените мерки срещу контрабандата.

Експертите дават пример, че през 2012 г. цената за килограм “Виржиния” пада от 2,50 на 1,78 евро. Тогава обаче не е имало никакви протести от страна на производителите.

Според запознати причината за липсата на недоволство е, че суровината вероятно се е фактурирала на по-ниска цена,

а разликата се е

плащала на ръка

От такава схема загубата за бюджета е над 2,5 млн. лв. от невнесен ДДС.

Имало и канал за нелегална търговия, след като на пазара се появиха купувачи от Полша, Украйна и други държави. Тютюнът се разпространявал в Полша, Чехия, Украйна, където на черно се предлагали различни сортове. Това принуждава полското правителство да наложи акциз върху производството на суров тютюн при определени случаи.

През декември 2015 г. пък бе приет доклад на Европейската комисия относно оценката на Директива 2011/64/EС и структурата и ставките на акциза върху обработен тютюн.

Комисията констатира, че “няколко държави членки посочват, че

все по-голямо

количество

суров тютюн се

отклонява от

законни към

незаконни

търговски канали

или се продава пряко на крайните потребители”.

Затова и отправя препоръка да се направи допълнителен анализ на възможността за включване на суровия тютюн в обхвата на акцизните тютюневи изделия или алтернативни, за да се гарантира системно наблюдение на логистиката на суровия тютюн.

Обсъжданията ще продължат и през 2016 г. с цел да се вземат предвид мненията и опитът на експертите от държавите членки.

През 2013 г. производството на “Виржиния” пада с почти 40% в България, което означава над 3500 тона. Подобно намаление има и в Полша. В същото време обаче субсидиите се определят на база обработваема площ, а не според обема на продукцията.

От браншовите организации са категорични, че

промените в

закона за тютюна

са необходими,

за да се сложи

ред в сектора

Няколко независими източника твърдят, че единствените, които са против налагането на правила като срок за сключване на договори, разрешения за изкупуване и качествени стандарти, са едрите производители на “Виржиния”.

Приемането на поправките в закона, засилените мерки срещу контрабандата и липсата на “чуждестранните търговци” свивали рязко “печалбите” им.

Поради това те се опитвали да инициират без основание недоволство и да прикрият личния си интерес зад гърба на обикновените производители на тютюн.

Едри бизнесмени с по

1 млн. лева субсидия

Ангажираните с производството на тютюн в България са около 200 000 - половината от всички в ЕС. В огромната си част това са дребни фермери, които обработват до 10 декара земя.

Има обаче една група със солидни приходи. Те получават годишно между 100 000 и 300 хил. лева субсидии, а при някои сумите стигат и над 1 млн. лева. Това са производители основно на тютюн от сорта “Виржиния”.

Бизнесът им може да се нарече семеен, тъй като тези пари отиват в около 50 фамилии чрез свързани помежду си фирми. Това са предимно еднолични търговци, но с годишни обороти за милиони левове. Годишното им производство е в рамките от 100 до 350 тона на ферма. За сравнение - при останалите европейски производители цифрата е 10 пъти по-малка.

Други данни на земеделското министерство сочат, че близо 10% от субсидии за тютюн се получават от 20 компании. В тях като осигурени се водят едва 280 души. Първите пет фирми по размера на субсидиите са получили общо близо половината от тази сума. В същото време голяма част от фирмите с най-големи субсидии не попадат сред най-големите производители на тютюн.

След либерализирането на пазара на тютюн производството на “Виржиния” в страната е сравнително стабилно и е около 8000 тона. Цената е близо 2,40 евро за килограм.

Според експерти в бранша качеството на българския “Виржиния” може да се сравнява с това на гръцката, полската и унгарската суровина. Но никога не се прави сравнение между изкупните цени у нас и в тези държави поради факта, че там цените са с около 20 и повече процента по-ниски.

Националните доплащания, които се дават за тютюна, са с цел пренасочване на производството към други култури. Те се определят на площ от стар париод. За база са взети обявените декари с тютюн за 2007, 2008 и 2009 г. Парите се дават независимо дали даден производител в момента продължава да отглежда тютюн, или други култури.

Парите за големите производители на тютюн бяха свити през миналата година. Тогава бе решено фермерите с производство до 2028 килограма да имат по-висока ставка - 3,45 лв. за кг, а тези над този праг да получат 1,50 лв. От министерството на земеделието заявиха, че така ще се подкрепят максимален брой производители и по-високите субсидии ще са за близо 96% от тютюнопроизводителите. Големите компании тогава пак плашеха с национален протест, тъй като давали работа на близо 50 000 души, а били ощетени.

Фирми обещали на министър

Танева да изкупят всичко

Почти всяка седмица министър Десислава Танева се среща с фирми изкупвачи на тютюн, и с производители, съобщиха от земеделското министерство. Част от дружествата са поели ангажимент да изкупят и количества над договорените. Като цяло кампанията протичала нормално и затова и били необясними заплахите за протести.

Всички големи браншови организации се разграничиха, имейлът за протест в четвъртък в София дошъл от неизвестен адрес, несвързан с тях, уточниха от министерството на земеделието. Затова и има съмнения, че може да цели политическо напрежение.

От агроведомството признават, че има нездрави интереси към субсидирането в сектора. Проблемът е, че т.нар. национални доплащания са на база произведени количества през референтен период от 2007 до 2009 г.

Сега те се плащат независимо дали някой реално гледа тютюн. Данните на министерството обаче са, че отказалите са единици.

Още в началото на миналата година министър Десислава Танева е изпратила писмо до ЕК със запитване дали може да се смени референтният период, за да е по-справедливо субсидирането. Отговорено е, че няма как това да стане. Още повече че схемата, която е изцяло с пари от българския бюджет, е защитена като подпомагане с цел преориентиране на стопаните към други производства.

За 2016 г. за национални доплащания са определени 96 млн. лв., които по индикативния график на фонд “Земеделие” трябва да бъдат платени между 1 и 10 април.

Оплакванията са всяка година, това е сценарий, който се повтаря постоянно, коментираха от агроведомството. Според тях това пречи и на самите тютюнопроизводители, защото обикновено изкупните цени падат, след като стане ясно на фирмите по колко плащат конкурентите им.