Авитаминозата се проявява най-отчетливо в края на зимата. Затова и в началото на пролетта телетата често страдат от недостиг на ценни витамини и минерали.

Недоимъчните болести най-често са породени от недоимък на витамини и микроелементи. Витамините са органични вещества, които в минимални количества са абсолютно необходими за нормалното протичане на жизнените процеси в организма на животните. При отглеждането на телетата често се срещат недоимъчни, заразни и паразитни болести. Те са свързани с нарушаване обмяната на веществата и довеждат до:

0 задържане развитието на телетата,;

0 висока заболеваемост;

0 смъртност

и в крайна сметка до големи стопански загуби.

Недоимъчните заболявания трудно се диагностицират, тъй като изискват комплексни изследвания и обикновено са свързани с грешки в храненето на бременните крави. Освен това при оптималното задоволяване нуждите на младите животни с витамини се срещат редица трудности, които се дължат на следното:

1. Интензивното използване на площите за зелени фуражи и обилното минерално торене изменят химическия състав на фуражите.

2. Сушата и прекомерните валежи изменят съдържанието на витамините.

3. Съвременните технологии на приготвяне и консервиране на фуражите (висока температура, гранулиране, пелетиране, желатиниране и др.) значително намаляват активността на витамините.

4. Високопродуктивните животни изразходват повече витамини успоредно с увеличаване на тяхната продукция и увеличеното пренапрежение при интензивно отглеждане.

5. Недостигът на витамини може да има и ендогенен произход, например при заболяване на храносмилателната система. В този случай се понижава резорбцията на витамини , потиска се микрофлората и ензимите.

Тенденцията за окрупняване на говедовъдните ферми в страната налага българските фермери и ветеринарномедицинските специалисти да са запознати по-обстойно с причините, признаците, лекуването и профилактиката на недоимъчните болести по телетата. Така би могло по-добре да се отговори и на европейските изисквания относно опазване здравето на новородените и подрастващите животни.

При телетата се наблюдават 4 вида авитаминози по телетата, проблемни за нашата страна. Една от най-тежките е

недостигът на витамин А (ретинол)

Причините за недостиг на витамин А са намаленото количество или неговата липса в храната, усиленото изразходване и нарушената резорбция при заболявания или при затрудненото превръщане на провитамина каротин във витамин А и при отравянето с нитрати.

Добре е фермерите да знаят, че витамин А не се разрушава от високи и ниски температури, но е чувствителен на окисляване. Той е необходим за функцията на епитела, регенерацията на зрителния пигмент и за растежа на костите.

Очаквайте още информация за недоимъчните заболявания при телетата