26-годишната Ваня Едрева от с.Факия, община Средец, получи приза «Ново начало» на Областната комисия по животновъдство към ОД »Земеделие» в Бургас

Жени Владинова

Рядко чуваме за млади хора, захванали се със земеделие или с животновъдство в днешно време. И не се учудваме, защо знаем колко много проблеми има в тези сектори. Но оставаме изумени, когато такъв е изборът на съвсем млада съвременна жена. И може би именно затова работата на ентусиазираната Ваня Едрева от с. Факия, община Средец, не остава незабелязана от професионалистите от ОД »Земеделие» в Бургас. И е обяснимо, защото кой е чувал наскоро 26-годишна жена да

има амбицията и смелостта да иска да бъде говедовъд

И то да развива месодайно говедовъдство! Един изключително труден и неособено добре регламентиран и без особена поддръжка от страна на държавата бранш. Затова и никого не изненада награждаването на Ваня Едрева с приза «Ново начало» от Областната комисия по животновъдство към ОД »Земеделие». А тази награда я поставя сред най-успелите фермери на Бургаска област в три различни направления – говедовъдство, овцевъдство, пчеларство.
Но за да разберем избора на Ваня да се занимава с професионално животновъдство, може би трябва да потърсим причината в това, че тя още

от 19-годишна е снаха в семейство с дългогодишни животновъдни традиции

Семейството й притежава кравеферма първа група със 100 млечни крави от 1996 г. В момента за семейната кравеферма се изпълнява проект по 4.1 «Инвестиции в земеделски стопанства», както и по 311 мярка от ПРСР 2007-2013 г. чрез МИГ Средец по програма Лидер. Освен фермата фамилията е изградила и къща за гости с цел развиване на селски туризъм.

Явно семейната земеделска среда е предпоставка Ваня Едрева да се амбицира и да покаже, че градските хора са също запалени и мераклии животновъди и могат много добре да се грижат за животните си. И решава да доразвие дейността.

И започва активната целенасочена работа:
През 2012 г. се захваща да отглежда пчели - започва с 34 пчелни семейства и 13 дка естествени ливади. Изпълнява проект по мярка 141 «Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране» от ПРСР 2007-2013 г.

И не спира дотук:
Отглежда 51 броя месодайни животни от породата Херефорд и нейни кръстоски. За да се справя успешно с работата си, тя става и активен член на Асоциацията за развъждане на месодайните породи в България - Херефорд, Абърдийн Ангус, Лимузин.

Още за мечтите на младата фермерка Ваня Едрева четете в новия брой на в. "Български фермер" от 4 февруари