Резките температурни промени, на които сме свидетели през този януари, са много по-опасни от ниските температури при нормални зимни условия. Те могат да доведат до повреди по някои растителни части. Ето защо овощарите често ни питат може ли чрез някакви средства да се намали вредното им влияние.

Какви мерки могат да се предприемат:

При рязка промяна - много силни студове, короната на дръвчетата може да се напръска със син камък. Концентрацията е 0.05%, т.е. 50 грама на 10 литра вода. Внимание - не се слага вар!

Аналогично действие има и при третиране на дръвчето с варно мляко. Дозата е 2.5% или 250 грама гасена вар на 10 литра вода.

Чрез тези пръскания се намалява разликата при резки температурни промени, тъй като клонките се нагряват по-слабо от слънцето през деня, когато температурите са по-високи.

Напомняме на начинаещите овощари, че е много важно през цялата година за дръвчетата да се полагат добри грижи, тъй като това се отразяват на здравословното им състояние, включително устойчивост на стрес.

Така например внасянето на суперфосфат през есента, оказва възлияние върху повишаване на студоустойчивостта на овощните видове.

Разпознаваеми симптоми, ако има измръзнали части

Симптомите, които подсказват, че дръвчето е измръзнало, могат да са различни и да се проявят по различни начини.

Лесно се разпознава измръзване в основата на дървото, в областта на кореновата шийка. При отделяне на кората се забелязва, че слоят тъкани под кората е неестествено потъмнял.

Листата на измръзналите дървета са дребни, бледи и деформирани. Често се бъркат с признаци на някои болести. При силна степен на измръзване по периферията на листата се образуват пригори, които постепенно обхващат цялата петура.

Най-често се наблюдават по цветните и листните пъпки. Измръзналите почерняват и не се развиват.