На 26 ноември министерството на земеделието проведе бърза процедура за прием на сертифициращ орган, който да одитира изплащането на европейските субсидии в периода октомври 2014 – октомври 2015 г., съобщи заместник-министърът на земеделието Васил Грудев. Той увери, че изборът ще приключи най-късно в началото на декември, така че експертите да имат технологичен срок за необходимите проверки.

Министерството е изпратило покани към всичките кандидати, участвали в търга за избор на одитор, проведен през лятото, който впоследствие беше прекратен от Комисията по защита на конкуренцията (КЗК) заради процедурни нарушения.
В надпреварата тогава се включиха "Делойт България", "Грант Торнтън", "EY – Аркси, България" и ДЗЗД "Сертифициращ орган", но „Делойт” оспорва процедурата поради сериозни грешки, свързани с изискуемите документи.
Докато течаха делата във Върховния административен съд по оспорването на решението на КЗК, министерството класира на първо място "Грант Торнтън".
След като съдът потвърди решението на КЗК министерството прибегна до повторна бърза процедура, както стана и през миналата година.
„Процедурата и правилата за кандидатстване са прозрачни, затова и направихме отворен избор”, обясни още Грудев.
Основният критерий, по който ще бъде избран новия одитор, е предложената от него цена.
Грудев изяви категоричност, че договорът ще бъде сключен до края на тази седмица. Самият одиторски доклад трябва да бъде представен в Европейската комисия до края на януари 2016 г.