Утре ще бъде обявено класирането на проектите по мярка 4.1 на страницата на фонд „Земеделие”. Това заяви зам.-изпълнителният директор на фонда Живко Живков на Петия национален аграрен семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който се провежда в Пловдив в продължение на два дни – 26 и 27 ноември .

Следващите новини за присъстващите земеделски производители, които по данни на организаторите са около 700, съобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

На предварително зададените от членове на асоциацията въпроси той отговори, че средствата по мярката за сеитбооборот / с номер 214 от старата програма/ ще бъдат изплатени на стопаните, които изпълняват този ангажимент, до 15 декември т.г. Но тъй като парите по мярката са били предвидени да стигнат за 2 години - до 2015 г. и вече изчерпани, средства сега са намерени чрез 16-о изменение на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 и за това е постигнато съгласие с Европейската комисия.
Схемата за сеитбообращенията е предизвикала много интереси – и здрави, и нездрави, призна Грудев пред множеството от фермери. Оттук нататък за редуването на културите има две хипотези, обясни Грудев. Едната е фермерите да продължат да изпълняват ангажимента без подпомагане, втората – да изпълняват нова визия на мярката, която изисква да правят зимна покривка на нивите и да вземат почвени проби по нов начин, което обаче ще става по актуализирана вече ставка. Заради това, по предварителни данни на МЗХ, от 1170 стопани, поели преди 2 г. този агроекологичен ангажимент, около 950 вече са декларирали, че се отказват да продължават да го изпълняват. Те заемат 80% от заявените площи с този ангажимент. В новата ПРСР 2014-2020 няма предвидена алтернативна мярка на тази за сеитбооборот, отговори Грудев на въпроси на фермери.
В новата програма няма вече да си задаваме въпроса колко пари няма да усвоим, а основното питане ще бъде какво ще постигаме с изразходването на средствата, заяви той и съобщи, че МЗХ ще предложи да бъде променен интензитета на подпомагане в бъдещите приеми по меркит, така че европейската субсидия да бъде 50%, а не например 70%, за да могат да стигнат средствата за повече стопани.

Втората нормативна промяна, която агроведомството ще предложи в следващи приеми по мярка 4.1 за инвестиции в стопанства е таванът на един проект от 1,5 млн. евро да бъде свален на 1 млн.евро, за да стигнат средствата пак за повече кандидати.
Въпросите ще бъдат поставени на обсъждане заедно с НАЗ и други браншови организации.

Следващата важна новина е относно мярка 121 от старата програма - от 846 приети проекта към момента са подадени само 218 заявки за плащане, а срокът е 30 ноември т.г., което е доста притеснително. По този повод, особено в изоставащите райони като Ямболски и Сливенски, регионалните дирекции на фонда, ако се наложи, ще работят и в събота и в неделя, и в извънработно време, за да смогнат да приемат всички заявки.
Грудев съобщи, че по мярка 121, заедно с НАЗ ще бъдат изготвени нови референтни цени на базата на конска сила за техника, защото от НАЗ се оплакаха, че цените са били завишени с 20%, а зам.-министърът потвърди това.