Всяка година американската Национална федерация на производителите на пуйки избира една или две птици, които изпраща в Белия дом за президентската трапеза по случай Деня на благодарността. Вчера в Белия дом пристигнаха двата избрани пуяка, отгледани в ферма в Охайо. Птиците са порода порода Бяла шорокогърда американска пуйка и тежат по 20 кг.
По традиция и тази година пуйките, наречени Онъст (честен) и Ейб (по името на 16-ия американски президент Ейбрахам Линкълн), бяха помилвани на тържествена церемония в Розовата градина на Белия дом от американския президент Барак Обама.
Онъст и Ейб ще прекарат живота си във фермата "Пуешки хълм" в щата Вирджиния. Според птицевъда Джо Хедън, който е отгледал пуяците, птиците заслужават "празнична амнистия" не само защото са много красиви, а и заради "добрите си маниери, нрав и общителност".
50-годишната традиция по помилването на пуйките започва именно по време на Ейбрахам Линкълн. Синът му Томас се сприятелил с пуяка, изпратен за президентската трапеза на Деня на благодарността. Кръстил го Джек и убедил баща си да запази живота му. Линкълн на шега подписал "официален указ", а по-късно - от средата на миналия век, това станало традиция, която се спазва досега.
Честването на Деня на благодарността датира още от 1621 г., когато първите заселници от Плимутската колония на територията на днешния щат Масачузетс решили да изразят своята благодарност за прибраната реколта. На празничната маса били поканени местните индианци от племето вампаноаг, които донесли със себе си странна птица, наречена по-късно пуйка. Оттогава пуйката е задължителна част от американската празнична маса за Деня на благодарността.