Според Информационната система на ЕС ADNS в периода 21-28 август са установени следните заразни огнища, съобщават от Центъра за оценка на риска към Българската агенция за безопасност на храните::

В Турция са установени 5 първични епизоотични огнища на заразен нодуларен дерматит в област Одрин (Едирне), граничеща с България и Гърция (възприемчиви - 150 говеда, заболели - 33, убити - 33). Тези нови случаи в Одринско показват, че заразният нодуларен дерматит е станал ензоотичен за този регион на Турция.

Първите заболели говеда, засегнати от заразното заболяване в тази област, са установени през април, следват няколко епизоотични огнища през май и юни и логично първи случаи в Гърция на 20 август (непосредствено до границата с Турция, по поречието и делтата на р. Марица).

В Литва, Латвия и Естония е установена африканска чума по домашните свине. Засегнати са 2 големи ферми в източната и южната части на Естония, съответно с 3 804 и 120 свине, в близост до границата с Руската федерация и Латвия (възприемчиви - 3924, заболели - 21, умрели - 21). В Литва са регистрирани 2 вторични ЕО във ферма тип заден двор. В Латвия - 1 епизоотично огнище при домашни свине, отглеждани във ферма тип заден двор. И в трите държави, както и в Полша, постоянно се намират умрели от АЧС диви свине, като се увеличава броят на вторичните епизоотични огнища в Естония (2 първични и 15 вторични) и в Латвия (5 първични и 24 вторични).

В Словения от антракс за умрели 7 говеда.

Западнонилска треска е установена в Италия (1 кон).

Бяс е открит в Полша (2 котки, 1 говедо, 1 куче и 2 лисици).

Във Франция са открити 14 първични и 3 вторични епизоотични огнища на туберкулоза по говедата.