От края на август до до края на ноември 2015 г. рискът от проникване на инфекцията в България е голям.

На 20 август в Гърция бе установен заразен нодурален дерматит в две ферми в устието на р. Марица (Еврос) със 197 месодайни говеда, намиращи се 500 м и 4 км от турската граница и на 7-8 км от заразена ферма в Турция. Заболяването е установено при 14 животни от тези ферми.
Това е първият случай на заразен нодуларен дерматит в Гърция и в Европейския съюз, уточняват от Центъра за оценка на риска в Българската агенцияза безопасност на храните.

Заразният нодуларен дерматит по говедата е вирусно заболяване по едрите преживни животни, характеризиращо се с треска, поражения на лимфната система, оток на подкожната тъкан и мукозите на вътрешните органи. Свързано е с образуване на възловидни кожни образувания, възли (нодули).

Данните от различни проучвания показват, че вирусът на заразния нодуларен дерматит се предава механично от много кръвосмучещи насекоми. Циркулацията на вируса обикновено не е свързана с топло и влажно време или с висока плътност на кръвосмучещите насекоми. Болестта е по-разпространена в райони с малка надморска височина, по поречието на водни басейни.

През 2016 г. ще стане ясно доколко заразният нодуларен дерматит може да се изкорени от Гърция. Ако това не стане, заболяването ще стане ензоотиччо и за Европейския съюз. Всичко ще зависи от развитието на епизоотичната обстановка в Гърция и в България.

Прогнозата за България е неблагоприятна, тъй като от края на август до края на ноември 2015 г. рискът от проникване на инфекцията в България е голям.
Опитът с нея показва бавно, но неподдаващо се на ограничения териториално разпространение. Мерките, които се предприемат, са засилен епизоотологичен надзор по турската и гръцката граница, клинични прегледи, диагностична готовност и финансови средства за обезщетения на унищожени животни.

Според проф. Бойко Ликов от Центъра за оценка на риска най-важната мярка за борба със заразния нодуларен дерматит е бързото ликвидиране на всички болни и контактни животни в епизоотичните огнища.