Според най-новите изследвания на учените дишането на кошерен въздух има силно имуностимулиращ ефект върху организма на човека. Освен това оказва противъзпалително, релаксиращо и тонизиращо въздействие.

В Полша, Турция и Украйна терапията с кошерен въздух е изключително популярна, тя е част от развитието на пчеларския туризъм в тези страни. И тъй като един сеанс не е достатъчен, според специалистите е препоръчително да се направи поне 10-дневен курс.

У нас дишане на кошерен въздух като спа процедура се предлага единствено от професионалния пчелар Илия Павлов. За целта в с. Николаево - съвсем близо до Плевен, Илия Павлов е оборудвал две къщи за гости - любители на красивата природа, които могат

да съчетаят почивката с лечение с кошерен въздух

В момента това е най-големият хит в спа туризма в Западна Европа. В основата на специално изградена къщичка са разположени няколко кошера, от които през тръби се отвежда кошерният въздух горе в стаята. Човек може да се отпусне, като легне на удобно легло и сложи маската, за да вдишва от богатия аромат на произведения от пчелите мед, да усети уханието на цветния прашец и да се потопи в букета от миризми на различните етерични масла.

А за да се чувстват комфортно, туристите могат да се настанят в двете къщи за гости, които предлагат всички удобства и домашен уют.

Още за лечението с кошерен въздух и за работата на професионалния пчелар Илия Павлов може да прочетете в предстоящия брой на в. "Български фермер"