Производителите на плодове и зеленчуци могат да кандидатстват от идната седмица, млечният сектор – от 1 октомври

Никола Василев

Европейската комисия обяви днес дългоочакваното продължаване на компенсационните мерки за засегнатите от руската забрана за внос на селскостопански продукти от ЕС производители. От следващата седмица те ще могат да кандидатстват за средствата за плодове и зеленчуци, а от 1 октомври ще бъдат отворени и тези за млекопроизводителите.

Решението идва, след като Русия обяви, че ще удължи ембаргото върху европейските храни до август 2016 г.

В зеленчукопроизводството ще бъде продължена подкрепата за изтегляне от пазара на основни видове продукция, изнасяна за Русия, чийто пик не е преминал. Ще бъдат покрити всички видове, които получиха подкрепа и през миналата година, сред които ябълки, праскови, круши, нектарини, сливи, десертно грозде, домати, краставици, сладки пиперки, моркови, зеле, броколи, карфиол, гъби и др.
Финансова подкрепа ще бъде предоставена на стопаните, които приемат да не изнасят за свободна продажба продукцията си, като вместо това я насочат към благотворителни организации, за храна на животните, производство на компост, както и за дестилация.

Размерът на средствата за всяка държава ще бъде обявен допълнително според щетите, които производителите й търпят от загубата на руския износ. Отделно всяка държава ще получи и квота до 3000 тона за допълнително стабилизиране на цените.

Срокът на новите мерки за частно складиране е до 30 юни 2016 г.

Млекопроизводителите, които страдат от небивал срив на цените, ще могат да разчитат на продължаване до 29 февруари 2016 г. на действащите в момента компенсационни мерки – интервенционно изкупуване и частно складиране за маслото и за обезмасленото сухо мляко. Сегашната схема, която вече е разпределена, е в сила до 30 септември.

България и още 6 страни от Централна и Източна Европа поискаха допълнително подпомагане (http://www.bgfermer.bg/Article/ArticleId/4868343) чрез повишаване на цените за интервенционното изкупуване, както и субсидии за търсене на нови пазари, но те не бяха одобрени от Европейската комисия.

По искане на Франция на 7 септември земеделските министри от ЕС ще се съберат извънредно в Брюксел, за да обсъждат допълнителна помощ за млечния сектор, който пострада силно от загубата на руския пазар и намаленото търсене на млечни продукти от Китай.