След първите две положителни проби за бруцелоза, в сряда същият резултат е получен за още 9 души. Бактерията се предава на човека от контакт с болни животни или консумация на мляко и месо, които не са достатъчно добре обработени термично. Заболяването започва с висока температура, след това се добавят още симптоми - отпадналост, болки в ставите.  

Бруцелозата се нарича още Малтийска треска. Боледуват обикновено животновъди или хора, които пият сурово мляко. Но болният не може да зарази друг човек. Тежките случа се лекуват в болница, сравнително по-леко болните пият антибиотици вкъщи. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Той предупреди да не се пие сурово мляко и да не се ядат незряло сирене и кашкавал. Ако се появят съмнителни  оплаквания при хора, които са яли такава храна наскоро, да търсят лекар, препоръча микробиологът. 

Първият заболял - животновъд от гр. Рила, е лекуван в софийска болница и изписан в добро състояние.