Германската федерация на производителите на млечни продукти - MIV (в нея членуват около 100 фермера с общ стокооброт от около 26 млрд. евро) изпрати жалба в Еврокомисията заради предприетите от Франция мерки за подкрепа на местните животновъди, съобщи генералният директор Екхард Хойзер. От федерацията осъдиха и акциите на френските фермери, които от 26 юли през нощта блокираха няколко пътни трасета към границите с Испания и Германия, за де не пропускат в страната камиони с вносни земеделски продукти. Акцията беше организирана от Регионалната федерация на земеделските профсъюзи. Ръководителят й Франк Сандер зяви, че в блокадата ще участват не само животновъди, а всички земеделски производители, които ще дават дежурства.

В Югозападна Франция 100 фермери блокираха магистрала А 64 и спираха камиони, пристигащи от Испания.

Германските фермери се подразниха и от изявлението на земеделския министър Стефан льо Фол, че французите ще трябва да се откажат от вносните продукти и трябва да купуват само национални. Това беше прието от тях като фактически бойкот на продукцията на германските ферми.

Генералният секретар за координация на земеделските производители и животновъди в Испания Мигел Бланко изрази недоволството на бранша от ситуацията във Франция и настоя правителството на Мариано Рахой да поиска обяснение от Париж защо нарушава правото за свободно движение на стоки в Общността.