Плодовете на облепихата съдържат 1-2,4% киселини, 2,4-6,6% захари, 0,02-0,06% дъбилни вещества, 2,8-7,8% мазнини и са особено богати на витамини C, Е и каротин. Растението съдържа също и витамин К, В 9 и Е, както и минералите - желязо, магнезий, манган, бор, сяра, алуминий, силиций, титан.

Плодовете представляват суровина за промишлена преработка, за приготвяне на медикаменти, безалкохолни напитки с оригинален аромат и разнообразни храни - вина, ликьори, сладка, желета.

Те имат силен терапевтичен ефект, което се дължи на високото съдържание на биологично активни вещества (витамини, киселини, микроелементи). В медицината широко приложение намира облепиховото масло, което се произвежда от сока на плодовете. Интерес представлява и дървесината, която е много мека.

 

Още в хрониките за битките на Александър Македонски е споменато, че ранените и изтощени коне, хранени с листата и плодовете на облепиха оздравявали, придобивали мощ и сила, а косъма им ставал гладък и лъскав. За издръжливост и сила в дългите битки започнали да употребяват плодовете воините, както и самият Александър Македонски.

С изучаване на лечебните свойства на облепихата се занимавали още древногръцките лечители, сред които и Теофраст. До днес са направени много научни изследвания от учени в Германия, Русия, Китай, Англия, Канада и др. вследствие на които е доказано благоприятното влияние на маслото от облепиха върху различните функции в човешкия организъм.


Маслото на облепихата се използва като болкоуспокояващо, в гинекологията, както и при лекуване на незарастващи рани, причинени от изгаряне, лъчеви поражения и др. Облепиховото масло е един от най- богатите източници на природни витамини А, С, Е, фолиева киселина и биологично активни вещества - аминокиселини, минерали, протеини. По съдържание на витамините А и Е маслото от облепиха превъзхожда всички плодове и зеленчуци. За да се запази активната им форма, днес маслото се добива по метода на студеното пресуване.


Регенериращото свойство на маслото се дължи на витамин А. Маслото облекчава болките и повлиява възпалението при наранена кожа, благоприятно действа върху структурата на тъканите. Влияе положително върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника, при язви, гастрити, колити и върху липидния обмен в черния дроб.

Маслото от облепиха също така е и мощен антиоксидант. Уникалното съчетание на витамините А, Е и С, каротеноидите - ликопен и зеаксантин, аминокиселини взаимно засилват физиологичното си действие спрямо процесите на стареене. Така тези компоненти обезвреждат свободните радикали, свързвайки се с тях и по този начин предпазват клетките от дегенеративни процеси. С антиоксидантното си действие облепиховото масло предпазва организма от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови смущения, хипертония, съдейства за понижаване нивото на холестерола в кръвта и предпазва клетките от злокачествени изменения. Маслото оказва благоприятен ефект при заболявания на устната кухина и носоглътката - нафти, възпаление на езика, стоматити, ларингити. Допринася за активиране на вътрешносекретната дейност на храносмилателната система и подсилва имунната система.