Козата Пенка от порода Българска млечна победи в надпреварата за машинен млеконадой

170-килограмовият Мани е категоричният фаворит в тазгодишното състезание за най-тежък коч на Националния събор на овцевъдите.

Животното, кръстоска между породите Беграмска и Аваси, закова кантара на 170, 2 кг и спечели на своя стопанин Мариян Балтаджиев от силистренското село Попина наградата от 1000 лева, съобщават организаторите.

Още 5 расови животни от породата Черноглава плевенска се включиха в състезанието за най-тежък коч, но с тегло от 146 до 156 кг останаха назад в класирането.

Победителят Мани, кръстен на мамута Мани от анимационната поредица „Ледена епоха“, е на 2,5 години и руното му от последната стрижба е тежало над 6 кг. Кочът е с 20 кг по-тежък от призьора в първото подобно състезание на Събора на овцевъдите през 2019 г.

Още няколко атрактивни състезания се проведоха от 18 до 20 юни на събора край Петропавловския манастир. Бойко Димитров от с. Боринци спечели и двете надпревари за ръчна стрижба с овчарска ножица. В най-масовото състезание по ръчно доене се включиха 26 участника, а победител стана Василен Маджаров. Публиката дълго аплодира и петте деца, най-малкото от които на 5 години, показали повече от добри умения в ръчното доене.

Козата Пенка от порода Българска млечна стана победител в състезанието за машинен млеконадой на кози. Животното, собственост на Елка Станчева от с. Леденик, обл. Велико Търново, даде 4,840 л.
Всички победители в състезанията, освен купи и плакети, получиха и парични награди.

Нестабилното време и дъждът не попречи хиляди посетители от цялата страна да посетят деветото издание на Националния събор на овцевъдите. Край Петропавловския манастир бяха изложени над 1000 чистопородни животни – овце, кози, коне, кучета и магарета, селскостопанска техника, специализирано оборудване и фуражи, фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.

В трите дни на събитието имаше изложение на занаяти, етно атракции, кулинарни демонстрации на стара българска кухня, а 2000 участника се изявиха на сцените на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.

Съборът на овцевъдите се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.