Лесни и практични съвети, за да не се слепва пастата

Пастата е лесна за приготвяне гарнитура, която може да се предложи почти с всяко ястие. Уж е „фасулска работа“ да свариш макарони, но не винаги постигаме желания резултат. Днес ви предлагаме да разгледаме всички тънкости при приготвянето на тестените изделия.

Състав и избор на макарони

Колко пъти сте разглеждали състава на пастата, изписан върху опаковката? Най-честият отговор е николко. Класическата рецепта съдържа брашно и вода. В някои видове макарони се добавят яйца, както и естествени багрила - сок от спанак, домати или моркови, мастило от сепии.

Брашното може да бъде различно – бяло, пълнозърнесто или от твърда пшеница. Това е основната съставка в тестените изделия и оказва влияние на крайния вкус.
Как да изберете пастата

Брашното от твърда пшеница или пълнозърнестото брашно са най-добрата основа за вкусни макарони. Те са по-плътни и по-лесно запазват формата си, за разлика от тези, направени от бяло брашно.
Цветните макарони (когато искате чинията да грее с ярки цветове) е важно да избирате само с естествени багрила. Химически добавки, стабилизатори или подобрители на вкуса не трябва да присъстват в качествените макарони.

Срок на годност

Производителят посочва препоръчителния срок на годност на всяка опаковка. Зависи от конкретния продукт. Средно това е от 12 до 32 месеца. Най-голям е срокът на годност на продуктите без добавки.
Консумацията на тестени изделия през посочения период гарантира не само нейното качество, но и вкус. Не забравяйте, че говорим за макарони, съхранявани в плътно затворен пакет. Ако вече сте отворили опаковката, важно е да запазите останалите макарони в добре затворен пакет или да ги прехвърлите в чист стъклен буркан с капак.
Как правилно да готвите тестените изделия

Когато сте избрали любимата си опаковка макарони, с предпочитания състав и сте я донесли у дома, е време за следващата стъпка – варенето. Дори и най-добрите тестени изделия могат да бъдат развалени, ако не се приготвят правилно.

Колко да варите макароните

Първо трябва внимателно да прочетете препоръките на производителя. Често те посочват конкретно време за варене, в зависимост от това по-жилава или по-разварена предпочитате пастата. Има обаче едно общо правило - за паста „al dente“ намалете времето за варене с 2 минути.

Времето за готвене зависи от вида тестените изделия (спагети, пене и др.), основата (какъв вид брашно се използва) и размера. Колкото по-тънки и по-малки са макароните, толкова по-бързо ще се приготвят.
Основният принцип - по-добре е да са недоварени, отколкото да са преварени!

Как да приготвите паста от твърда пшеница

Тук отново важи правилото е, че първо трябва да прочетете указанията върху пакета. Обикновено се препоръчва да се слага поне 1 литър вода за 100 грама сух продукт. Принципът тук е, че повече течност е по-добре.

Тестените изделия обикновено не съдържат сол, така че тя трябва да се добави към водата при варенето. Количеството зависи от вкуса, размера на тенджерата и количеството вода.

Пастата се изсипва във врящата подсолена вода, котлонът се намалява до средна степен и варенето продължава до желаната мекота. Готовите макарони се прехвърлят в гевгир.

Висококачествените продукти от твърди сортове пшеница, родно производство, не са по-лоши от чуждестранните. За по-евтините, направени от бяло брашно, е необходимо повече внимание по време на варенето. В противен случай има шанс да получите каша вместо паста.
Проверете препоръките на производителя и останете близо до котлона, докато готвите, за да избегнете преваряването на макароните. Малки форми, като миди и охлювчета, например, можете да ги пуснете във врящата вода за 2-3 минути, след което отстранете от огъня и оставете под похлупак още 3-4 минути.

Как приготвят пастата в Италия

Самата технология за готвене, разбира се, не е по-различна - много вода, сол и тестени изделия. Времето за варене обаче е с 1,5-2 минути по-кратко. Така ще получите класическата италианска паста "al dente", тоест малко сурова. Такива тестени изделия са меки отвън, но отвътре остават по-плътни.

Италианците често готвят макаронени изделия директно в соса. По този начин те поемат аромата и вкуса.