Д-р Иван Гулай в Гюмюршолош

Д-р Иван Гулай в Гюмюршолош

Вече близо 30 г. унгарски учени доказват, че иновациите могат да възраждат традиции

Далеч от столицата и на границата със Словакия унгарското село Гюмюршолош (Gomorszolos), в което живеят едва 70 души, е чаровно не само заради запазилите се старинни сгради и малко фермерски семейства. Въпреки че населението му, както в повечето европейски села, се свива, традиционният начин на живот тук не изчезва. Напротив, той се насърчава, за което днес селото се превръща в училище по устойчиво развитие и придобива все по-голяма популярност.

Науката в полза на провинцията

Всичко тръгва от д-р Иван Гулай, еколог, учител по биохимия и директор на Института по екология за устойчиво развитие в близкия по-голям град. Той работи със селото от 1993 г., когато стартира програма за неговото развитие. Чрез нея се стреми да отговори как можем да живеем в един социално и икономически потъващ свят без да увреждаме природната среда? Стимулирани от д-р Гулай местните жители заедно с екип от института и доброволци обновили редица стари сгради, възстановили работилничка за преработка на вълна, възвърнали традиционни занаяти и обичаи. 

От иновативна сушилня до компостна баня

В духа на традиционното д-р Гулай създава иновативни съоръжения на основата на възобновяемите източници на топлина. Такива са двете сушилни – едната за дърва за огрев, която показахме в предишен брой, а другата за плодове. Идеята е, че се препичат тръби, които вкарват топъл въздух отдолу при материала за сушене, който е затворен в „къщичка“.

  Нагретите от слънцето черни тръби вкарват топъл въздух в сушилнята за дърва

Нагретите от слънцето черни тръби вкарват топъл въздух в сушилнята за дърва
Компостно WC (вляво) и сушилня за плодове
Компостно WC (вляво) и сушилня за плодове

Още една интересна творба на еколога е компостното WC. На външен вид представлява типичен външен нужник. Но изграден така, че да използва методите на разлагане и дехидратация на крайния продукт, който се ползва в градинарството. А когато се ползва, се хвърлят пръст и стърготини, които се съхраняват в помещението.

Що е то селски уелнес?

След като придобива екопопулярност, повече от десет години селото е домакин на така наречения селски уелнес. Той представлява нещо като туристически пакет, който включва участие и запознаване със екстензивно отглеждане на овощни насаждения и зеленчуци, слънчевите сушилни, компостиране, отглеждане на животни (хранене, доене и др.), производство на сирене, печене на хляб, вечерни или следобедни филми, беседи и презентации. В селото организират и професионални събития на темата за устойчивостта.

„Селският уелнес“ се организира 10-12 пъти годишно за 10-15 души на седмица. Голяма част от гостите се завръщат отново. Далеч от столицата може да е неудобство за едни, но е предимство за ентусиастите, смятат организаторите.