Видът е подходящ за топлите райони на страната

Дафиновото или лавровото дърво е типичен представител на Средиземноморието. У нас може да се отглежда по Черноморието, предимно по-южните месторастения, както и в Южна България, а също и като стайно растение в студените месеци на годината.

Дафиново дърво е вечнозелен храст с много стъбла, но може да се формира и като не много голямо дърво.

Както дафиновите листата, така и кората на младите клончета съдържат 2-4% етерично масло. Плодовете също съдържат голямо количество масло, което се използва във фитотерапията.
Дафиновото дърво е двудомно. Плодните пъпки се формират в началото на юли, цъфтят през април-май на следващата година, а плодовете узряват през октомври и в началото на ноември.

Как се размножава

Дафиновото дърво може да се размножи чрез сменена и издънки.
За целта семената се засяват рано напролет (февруари-март) в сандъчета или в по-големи саксии. Разстоянието между тях е поне 5 см, а дълбочината е около 3 см. Над почвата се насипва чист речен пясък - около 1 см.

След като растенията поникнат и станат на височина около 2 см, се пренасят заедно с почвата около корените на постоянно място.
Ако се размножава с издънки, те трябва да са добре развити и да имат коренова система. Издънката се изважда през април, като се прерязва от майчиното растение. Новото растение се изважда внимателно от почвата, без да се разкъсват коренчетата, и веднага се засажда на постоянното място в саксия или на открито, на същата дълбочина.

С какво да се съобразите:

* Препоръчително е дръвчето да се засади на слънчево място, на завет.

* Видът расте най-добре на карбонатни, леки, дълбоки, чакълести, но богати почви.

* Издържа на засушаване, но се развива по-добре при напояване.

* Дафиновото растение е топлолюбиво, но издържа без повреди температури до минус 12-13 градуса. Все пак е препоръчително да му се осигури зимна защита, като стъблото се загърля с почва, дървени стърготини или други подходящи материали. Може и цялото растение да се покрие, за да се предпази от заледяване.

У ДОМА 

Лавровото дърво има бавен растеж и затова е подходящо да се отглежда в голяма саксия. През топлите месеци се изнася в градината или на тераса, а през студените – стои вкъщи.

Есенно торене

Растежът и плододаването на овощните култури през следващите години до голяма степен зависи от есенното торене.

* Фосфорните и калиевите торове - 60-80 кг/дка двоен гранулиран суперфосфат, 40-80 кг/дка калиев сулфат се внасят в почвата с дълбоката оран на 35-40 см през 3-4 години.

* През есента се внася от 1/2 до 1/3 от азотния тор - 15-20 кг/дка.

* При възможност за торене с оборски тор се препоръчва 4-6 тона на декар.

Актуално пръскане на овощните дървета 

През октомври при ябълковите и крушовите дървета, след прибиране на плодовете, в началото на листопада, се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид.
С това третиране се ограничава заразата от струпясване.
При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишната.

Плодовете гният 

Градинари се оплакват, че плодовете масово загниват още на дърветата. Здравите, които са събрани и прибрани, също загниват и то много бързо.

Най-вероятно става въпрос за късно кафяво гниене. Ако е имало и превалявания или по-силни дъждове, те са провокирали заразата. За съжаление вече нищо не може да се направи. Срещу болестта се правят превантивни пръскания, преди да се е развила

Все пак, за да намалите заразата за следващата година, съберете загнилите ябълки както от дървото, така и от земята и ги унищожете. Може да се направи третиране с топсин М – 10 г или фоликур – 10 мл за 10 литра вода.

сн. 03-5