Варианти, за да не претоварите растенията
В отговор на нашия читател Иван Величков от град София искаме да обясним някои неща за резитбата на десертните сортове лози.
В този случай, както специалистите, така и ние, не препоръчваме на любителите да се прави резитба на всички пръчки винаги на две пъпки. И агрономите са на това мнение, защото...
Обяснението е, че в подобни ситуации трябва да се преценява силата на лозата.
При такова рязане тя силно може да се поддаде на изтощаване, и то предизвикано от стопанина й.
Какви са вариантите?
Пръчките, които се намират близо до главината на растението - около 2-3 на брой, могат да се режат на 2 пъпки.
А от останалите - една да се остави на 10-12 пъпки за бъдеща плодна пръчка, а до нея следващата да се остави на 2 пъпки, и така да се редуват до края. Това е нещо като смесена резитба.
На следващата година плодните пръчки се режат до край или на две пъпки, или се редуват.
Внимание!
С резитбата стопанинът трябва да прави всичко възможно пръчките да не се отдалечават много от главината - това е основно лозарско правило.
Съвет:
За да се получи възможно най-добър прираст, който се очаква от лозаря, в отделни случаи по-нататък дори е редно да се премахват или един, или два грозда. Но това е по време на плододаването.
Времето за тази операция обикновено настъпва, когато дойде и самото им показване преди цъфтежа.

Коментари