Варианти, за да не претоварите растенията

В отговор на нашия читател Иван Величков от град София искаме да обясним някои неща за резитбата на десертните сортове лози.

В този случай, както специалистите, така и ние, не препоръчваме на любителите да се прави резитба на всички пръчки винаги на две пъпки. И агрономите са на това мнение, защото...

Обяснението е, че в подобни ситуации трябва да се преценява силата на лозата.

При такова рязане тя силно може да се поддаде на изтощаване, и то предизвикано от стопанина й.

Какви са вариантите?

Пръчките, които се намират близо до главината на растението - около 2-3 на брой, могат да се режат на 2 пъпки.

А от останалите - една да се остави на 10-12 пъпки за бъдеща плодна пръчка, а до нея следващата да се остави на 2 пъпки, и така да се редуват до края. Това е нещо като смесена резитба.

На следващата година плодните пръчки се режат до край или на две пъпки, или се редуват.

Внимание!

С резитбата стопанинът трябва да прави всичко възможно пръчките да не се отдалечават много от главината - това е основно лозарско правило.

Съвет:

За да се получи възможно най-добър прираст, който се очаква от лозаря, в отделни случаи по-нататък дори е редно да се премахват или един, или два грозда. Но това е по време на плододаването.

Времето за тази операция обикновено настъпва, когато дойде и самото им показване преди цъфтежа.

Много често лозата силно може да се изтощи и по вина на стопанина. За да се получи добър прираст в отделни случаи се премахват или един, или два грозда.
Много често лозата силно може да се изтощи и по вина на стопанина. За да се получи добър прираст в отделни случаи се премахват или един, или два грозда.