Продукти: за тестото: 180 г брашно; 120 г масло; 2 суп. лъж. студена вода; 2 суп. лъж. пудра захар; малко сол; няколко капки лимонов сок.
За пълнежа: 250 мл прясно мляко; 45 г царевично нишесте; 30 г захар; сок и кората от 3 лимона; 190 г захар; 115 г пудра захар; 5 жълтъка; 6 белтъка.
Приготвяне: Омесете тестото в комбайн, докато получите топка. Завийте във фолио за свежо съхраняване и оставете за 30 минути в хладилника. Извадете и разточете тестото на блат, според размера на формата, приблизително с диаметър 26 см. Поставете блата във фризера. Извадете замразеното тесто, покрийте го с фолио и печете до готовност.
В малка тенджерка смесете прясното мляко и лимоновия сок и го загрейте до кипване.
В отделна купа разбийте жълтъците с 30 г захар и царевичното нишесте, докато се получи хомогенна маса. Добавете половината от горещото мляко към жълтъците.
Разбъркайте добре, прехвърлете в тенджера и поставете на котлона. Варете при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти.
Свалете от котлона, добавете лимоновата кора и разбъркайте. Разбийте в миксер белтъците заедно със 190 г захар до получаването на гъста пяна. Половината от общото количество белтъци се добавя към жълтъчната маса, смесва се и се разпределя върху изпечения и изстуден блат. Останалите белтъци се шприцоват със сладкарски шприц под формата на топки или розички.
Пече се във фурна, за 10 минути на 150 градуса, до получаването на златистокафява коричка.
Коментари