Развъждането на гъски започва с подбор на двойки. Въпреки че гъската сама избира своя мъжки, трябва да се спазват някои правила:
- не трябва да се допуска инбридинг;
- гъсокът трябва да е с 1-1,5 кг по-тежък от гъската;
- при избора на мъжки трябва да се гледат техните репродуктивни способности, борбен дух и способност да защитават стадото;
- добрата гъска трябва да има 10 махови пера от 1-ви и 2-ри ред и същия брой горни и долни пера на опашката.
Стопанинът трябва всяка година
да обновява стадото с 20–30% млади птици
Правила на отглеждане:
- През зимата гъските се държат на дълбока постелка с дебелина най-малко 30 см.
- Помещението е разделено на секции, където се отглеждат отделно стари и млади гъски с гъсок.
- Добрият стопанин трябва да знае, че за по-добро оплождане на яйцата гъските трябва да се разхождат, защото натоварването на една гъска е 3-5 гъсета.
- Добрите гъски се използват 8-10 години.
- По време на сезона на чифтосване гъсоците се държат отделно, за да се избегнат битки. През зимата мъжките се хранят отделно от гъските. Всички гъски, с изключение на лидера, се хранят от обща хранилка.
През пролетта гъсоците остават
и се хранят отделно със семействата си,
а след излюпването на малките всички семейства се обединяват в общо стадо.
По време на периода на чифтосване гнездата за гъските са оградени, след което те седят в тях спокойно и не се бият. Снасянето на яйца започва в края на февруари или началото на март. Снесените яйца се съхраняват на сухо място при температура 7-13°C. Преместват се ежедневно и се съхраняват не повече от 30 дни.
За да се увеличи люпимостта,
яйцата се поставят под кокошка не по-късно от 10 дни след снасянето им.
Препоръки за стопанина: Желателно е всички гъски да седят на яйцата по едно и също време - тогава пилетата ще бъдат на една и съща възраст. Ако женската седне преди останалите, тогава едно яйце (гнездо) се поставя под нея. Когато всички останали гъски са седнали върху яйцата, те се поставят и върху нея, като хастарът се отстранява. По-добре е да направите това вечер.

Коментари