Сайдерът е известен още от Средновековието. За родина на класическия сайдер спорят Франция, Германия и Великобритания. Който и да е той, създателят на ябълковото вино е дал на света вкусна, лека и освежаваща напитка, която лесно може да се направи у дома.
За да приготвите пенливата напитка, ще ви трябват ябълки. Количеството им зависи от това колко вино искате да получите.
Всеки сорт ябълки е подходящ, така че не е нужно ябълките да са от един сорт. Можете да експериментирате - направете една доза от кисели ябълки, друга - от сладки, а трета - от смес.
След това сравнете и решете кой най-много ви допада. Вместо ябълки, можете да вземете прясно изцеден сок, но за съжаление по магазините рядко се предлага такъв и ще трябва сами да си го приготвите. Така че се нуждаете от сокоизстисквачка. За да ускорите ферментацията е добре да използвате дрожди (около 2 г на 10 литра сок). Най-добре е да използвате винени дрожди. Ако нямате такива ще свърши работа и маята за хляб, но винените дрожди придават на сайдера ярък, по-наситен, плодов вкус. Ще са ви нужни също чисти стъклени бутилки и голям пластмасов съд.
Продукти: ябълки на вкус, дрожди (2 г на 10 л сок)
Приготвяне: С помощта на сокоизстисквачка пригответе ябълковия сок и го изсипете в големия пластмасов съд. Добавете дрождите. За целта в купичка сипете малко от сока и го загрейте в микровълновата фурна (сокът трябва да е топъл, но не и горещ), добавете дрождите и разбъркайте добре, докато се разтворят напълно. Можете да се уверите, че дрождите са активирани от образуващите се мехурчета на повърхността на сока. Излейте разтворените дрожди към останалия ябълков сок и разбъркайте. Покрийте съда с кърпа или, ако размерът на гърлото позволява, поставете гумена ръкавица. Не затваряйте плътно с капак. В процеса на ферментация се образува газ, който трябва да се освобождава свободно. Херметизирането на съда може да го пръсне заради натрупания газ.
Поставете съда със сока на тъмно сухо място с нормална стайна температура за 4-5 дни. През това време сокът ще ферментира, превръщайки се в пенлива течност с приятен вкус. Напитката съдържа нисък процент алкохол (до 3-4%). Ако искате да получите по-силен сайдер, с високо съдържание на алкохол, оставете сока да ферментира още няколко дни.
Ферментиралият ябълков сок се прецежда през тензух, изсипва се в чисти бутилки, затваря се с коркови тапи и се съхранява в хладилника. Отворете бутилката с сайдер много внимателно. Домашният ябълков сайдер не е дълготраен (около седмица), така че е най-добре да го правите в малки дози.
Коментари