У нас се срещат около 60 вида. Трябва да знаем повече какво ги застрашава, за да помогнем за опазването им

В България се срещат около 60 вида диворастящи орхидеи. Те са изключително специални растения, защото или се опрашват от насекоми специфични единствено за дадения вид, или се нуждаят от определен вид гъби в почвата, за да поникнат семената им. Затова са и много уязвими. Срещат се все по-рядко в тревните съобщества. В цяла Европа находищата им намаляват, съобщават от Фондация Информация и природозащита

19 вида от българските орхидеи са лечебни. Събирането им е напълно забранено, тъй като са редки и много трудно се възстановяват, но можем да им се наслаждаваме и да ги изучаваме.

Може да им се насладите в момента и до края на юни можете да им се насладите. Част от пасищата и ливадите у нас наричаме „важни местообитания на орхидеи”, защото там растат много видове от родовете Салеп (Orchis) и Пчелица, бръмбарче (Ophrys). Затова е толкова важно земеделските производители да прилагат специални мерки за опазване и устойчиво ползване на тревните местообитания.

Трябва да знаем повече за ценността им и какво ги застрашава, за да помогнем за опазването им. Диворастящите орхидеи загиват когато има:

разораване на пасища и ливади,

преизпасване от домашни животни,

обрастване с инвазивни чужди растения,

застрояване;

засушаване и други климатични промени;

събиране на цветовете им за украса или лечебни цели.

В България и останалите страни от Европейския съюз дивите орхидеи се опазват в защитени територии и зони от мрежата Натура 2000. Важните за тях местообитания са приоритетни за опазване в целия ЕС, съгласно Директивата за местообитанията. У нас са под защитата на Закона за биологичното разнообразие.