В Мексико се реализира иновативен проект за отглеждане на смокини в оранжерии, поради което реколтата от плодовете ще се увеличи три пъти. Новият метод също така значително ще намали периода на зреене на смокините. Оранжерията достигна своя проектен капацитет в рамките на една година.
За проекта бяха подготвени голям брой фиданки, които са отглеждани от учени от автономния университет Чапинго. В резултат на това стана възможно от един хектар да се съберат не 20 тона смокини, както преди, а вече 60 тона.
Новата технология е разработвана в продължение на три години. Проектът е уникален, нищо подобно никога не е било предлагано в света. Важно е, че дървесният сорт не се нуждае от опрашване от насекоми - и това е още един допълнителен плюс в разработката.
При използване на агресивна резитба (3-4 резитби годишно) оранжерийните дървета дават реколта 4 месеца след засаждането им, докато обикновените смокини, използвани в стопанствата, дават първите си плодове след две години. По време на изследването учените са търсили най-добрия начин за резитба на смокиновото дърво.
Реколтата, произведена от новата технология, беше изпратена на местните пазари, където беше продадена на цена от 2,7 долара за килограм.
Предвижда се технологията за отглеждане на смокини в оранжерии да се прилага и в други страни.
Коментари