Бъдещето залага на соргото - до този извод стигнаха около 200 специалисти от цял свят по време на Втория европейски конгрес по въпросите на соргото, проведен в Милано на 7 и 8 ноември.

Селекционери, производители и преработватели споделиха знания и опит и бяха единодушни, че развитието на културата може да бъде шанс за Европа, тъй като тя  притежава всички качества, които да отговорят на икономическите и екологичните предизвикателства на утрешния ден.

Трябва да създадем координация между действащите лица от сектора и да намерим нови и устойчиви пазари, заяви Даниел Пероб, председател на асоциацията Sorghum ID. Призивът е следствие от въвеждането от Китай на мита за американско сорго, което разкрива възможности пред европейското производство и засилва необходимостта от структурирана мрежа на европейско равнище.

От различните тематични семинари, водени от експерти, стана ясно, че европейското сорго има необходимите качества, за да отговори на различните пазари. То е предмет на постоянна нова селекция, хибридите са по-устойчиви на ниски температури и производителността им се увеличава. Освен това културата има ниска консумация на торове и вода, както и висока издръжливост. Може да се реализира на множество пазари: фураж за животни, човешки храни или производство на биогаз.

Следователно соргото е силен коз за производителите и преработвателите.

В рамките на бъдещата ОСП и изменението на климата, соргото е един от възможните отговори на тези предизвикателства, споделя Пиер Пажес, финансов директор на Sorghum ID, който припомня работата, извършена от асоциацията за представяне на културата като решение за бъдещето, е заключението от конгреса.