Впечатляващо е високото съдържание на калий – повече в сравнение с нектарния мед, заради което в много страни от Западна Европа ценят мановия като компонент в лечебното хранене, уточняват от myfood.bg.

Мановият мед впрочем превъзхожда осем пъти нектарния по съдържание – освен на калий, също и на желязо, манган, магнезий, фосфор, калций, йод, цинк, азотни съединения.

Витамините са представени основно от В-групата и С. Захарите, освен висок процент – което значи и висока калорийност! – са представени основно от непреработени дизахариди.

Точно затова мановият мед е по-гъст и лепкав и трудно се разтваря във вода.

ВАЖНО! Мановият мед се определя от специалистите като непригоден за хранене на самите пчели. Слабо е застъпен и в кулинарията, най-вече заради своята нетрайност. Основното му приложение е в народната медицина; приемът с лечебна цел дава удивителни резултати при правилна употреба.