За произхода на лаваша, или арменския хляб, спорят редица държави от Близкия Изток, сред които Армения, Иран и Азербайджан. Независимо от къде идва, хлябът е уникално вкусен, диетичен и се приготвя лесно. В състава му влизат само три съставки - брашно, вода и сол.

Дебелината на лаваша може да варира - в зависимост от това колко тънко е разточен. Традиционно арменският хляб е доста тънък. Някои го предпочитат такъв. Ако леко се препече става хрупкав. Вие, ако желаете, може да го разточите една идея по-дебело и да го направите на питка за дюнер. Пропорцията на съставките е 3:1, т.е. 3 части брашно:1 част вода, като се добавя и сол.

Приготвяне: От брашното, водата и солта се прави еластично тесто (меси се около 5 минут), след което се разделя на топки и се оставя върху набрашнения плот да си почине около 20-30 минути. Върху набрашнена повърхност се разточва на тънко във формата на кръг (или във формата на тавата ви за печене.

Фурната се загрява до около 200 градуса. Пекат се 7-8 минути от едната страна и още толкова от другата. Колкото повече се държат във фурната, толкова по твърди и хрупкави стават.

След като се извади от фурната, по желание се намазва с масло.