ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Има начин да се откажете от чипса – заместете го със суров карфиол

Октомври дойде и напълни магазините със зеле. Познати са около 35 вида зеле, но на българския пазар има четири от тях – българско, китайско, карфиол и броколи. Най-популярно си остава българското зеле, но и карфиолът е любим на мнозина. Китайското зеле и броколито по-рядко присъстват на българската трапеза.

Много хора като чуят карфиол, се сещат за паниран карфиол. А знаете ли, че той може да се яде суров. И не само в туршия, а на прясна салата от зеле, моркови и карфиол, подправени с лимон, зехтин, сол, черен пипер, чесън и индийско орехче. За децата е истинско забавление да им накъсате малките бели розички и да ги хрупат като чипс – хем забавно, хем здравословно. Става и за пораснали – като занимавка пред телевизора, докато гледате филм или мач. Само внимавайте с количеството. Зелето не е за чувствителен стомах, особено в суров вид.

Иначе може да приготвите карфиолът на крем супа, паниран, задушен с масло и галета или на фурната със сос “Бешамел”. Май това са най-известните му приложения.
Съвети за купувача: Избирайте чиста, кремаво бяла на цвят, компактна глава, при която цветните пъпки не са разделени. Избягвайте петнистия или матов на цвят, както и този, на който са се появили малки цветчета. Добре е да се избира зеленчук, заобиколен от много дебели, зелени листа, тъй като е по-добре защитен.