На много места в страната стопаните вече оглеждат насаждения с черупкови плодове - орехи, лешници, бадеми. Това е първият сигнал, че трябва да се помисли за инвестиции за механизирани прибиращи съоръжения. Вярно е, че големите орехови, бадемови, лешникови градини у нас не са много. Т.е. повечето стопани успяват да приберат реколтата си с подръчни средства или вакуум. Но при средни или едри мащаби на такова производство, по-рентабилни са машините, специализирани за орехови, бадемови или лешникови беритби. С тях, както показва световният опит, прибирането на черупковите става и
по-бързо, и по-лесно, и по-ефективно,
т.е. по-евтино. Разбира се, преди да се започне „жътвата" им трябва да се прецени точно степента на зрялост, свързана с възможността за отделянето им и от дървото майка, и от черупките след събирането им.
Фирмите производителки на всякакви устройства и машини за реколтиране на ореховоплодни предлагат и гама от нови, усъвършенствани съоръжения - комбайни. Те са три вида: прикачни, самоходни и вакуумни. При първите два има модели и за малки производители, и за големи градини, чиято продукция е предназначена за комерсиализация, сиреч за пазара. Третата разработка, вакуумното прибиране, е предназначена за площи под средни. От своя страна вакуумите могат да бъдат: ръчни, преносими и навесвани на трактор.
Всеки от трите варианта си има предимства. При самоходните те се проявяват преди всичко в това, че при тях се правят по-малко разходи за гориво, поддръжка и работна ръка. Иначе казано, те са високотехнологично и иновативно, модерно оборудване, което подобрява
производителността и рентабилността
Фактори, които са припознати като твърде нужни от фермерите, занимаващи се с този бизнес. Моделите самоходни комбайни се произвеждат както в зависимост от размера на насажденията, така и от мощността, пряко свързана с капацитета им. От съществено значение са личните финансови възможности, изискванията и предпочитанията на фермера.
Самоходните комбайни обикновено са оборудвани с 3 (в новите модели с 4) задвижващи колела и при тях се използват 2 противоположно въртящи се четки, които придвижват изтръскания от шейкър продукт към централен механизъм, съставен от въртящи се гумени ножове, които пълнят и повдигат платформата, изпращайки орехите към конвейерна лента. На нея става първичното почистване. След това събраните черупкови преминават през вентилаторна система, където допълнително се почистват.
Машините могат да се доставят и с комплект за странично издухване, който „подрежда" продукта между редовете, за да се ускори работния процес. Комбайните могат да се използват и на наклонени терени, като работят основно с помощта на предните задвижващи колела. Монтираната в тях система за подбор
прави пълно почистване
на черупковите плодове. След като бъде събран, продуктът се разтоварва в колички, които могат да бъдат теглени към събирателния пункт от същата машина.
С тези стандарти плюс висока продуктивност се отличава черупчестият самоходен комбайн на фирма Tenías Harvester, който се задвижва от двигател John Deere PowerTech, Final Tier 4 / Stage IV, спазващ екологичните норми и стандарти за емисии на ЕС. Той се характеризира с редица иновативни решения. Машината автоматично разпознава дървото и прикрепва шейкъра си към него. Чрез специална крачна спирачка се оптимизира качеството и силата на разклащане на стъблата и вибрациите. Това позволява непрекъснато прибиране на реколтата, което става ефективно благодарение на автоматизираната система за отчитане и друсане на дърветата. Честотата на шейкъра е точно определена, осигурена е по-добра вибрация с по-малко сила, която пази от увреждане на пъпките за следващата година.
Обрулените по този начин плодове попадат в основната конструкция на машината и се отвеждат в задната част с две транспортни ленти, откъдето се насочват към напречния конвейер чрез гребло. Тук става първична селекция и почистване чрез системата Stick Rake (предлагана при модели с бункер за непрекъснато разтоварване). След напречния конвейер прибраният материал преминава през друга
по-прецизна система за почистване,
където вече листа, празни шлюпки и черупки се изхвърлят от машината. Едновременно с това работят активно и вентилаторите за почистване на листа и други подобни остатъци от продукцията, като ги елиминират изцяло. Както отбелязват специалисти и потребители, системите за предварително почистване премахват страничните замърсители, с което подобряват вида и качеството на получения продукт.
След всички операции по предварителна обработка, бадемите или орехите, нападали на земята се подравняват в центъра на реда, готови за последващото събиране. Работата на комбайна Tenías Harvester се характеризира с плавно и ефективно прибиране на реколтата. Машината от една страна прави по-бързи завои с по-малко загуба на продукция, по-лесно се движи из бадемовата или орехова градина и разтоварва бункера, без спиране на комбайна. Един оператор може да управлява всички функции, от свързване към дървото и разклащане до събиране само с едно преминаване.
Нещо повече, самоходът Tenías може да „жъне" и денем, и нощем, правейки по 3 операции за прибиране на реколтата и то само с един оператор, с което
надвишава настоящите стандарти
за безопасност на храните в сектора на черупковите плодове. Комбайнът работи ефективно при разстояние между редовете на дърветата от приблизително 5,5 метра и поддържане на максимална височина на дървото от 5,5 метра. Това позволява на комбайна да обработва пет до шест дървета на минута.
Негов аналог за беритба на орехи, лешници, бадеми, пекан, макадамия, дори маслини и някои овошки е комбайнът X16, произведен от френската компания AMB ROUSSET, която го пусна на пазара преди две години. В Австралия фермери използват комбайни X16 за производството на макадамия. Екземпляри от него работят и в черупчести градини на Югоизточна Европа. Има данни, че с няколко такива машини се добиват орехи и у нас.
X16 отговаря на специфичните нужди на малки и средни ферми, като същевременно има всички характеристики на голям комбайн. Оборудван е със сравнително обемен бункер спрямо размерите си. Снабден е и с механизация и електронизация от последно поколение и това повишава производителността му, както за многократното сортиране, извършвано по време на събирането, така и за поддържане на плодовете в бункера много чисти.
Освен X16 конструкторското бюро на семейната компания AMB ROUSSET създава и друга серия комбайни R23, характерни с висока ефективност, адаптивност и многофункционалност. Работи с екологичен двигател от последно поколение. Конструкторите са предвидили голяма ширина на замитане (контрол върху обрулените орехи), както и значителни възможности за персонализирани конфигурации.
Пъргав, гъвкав и комфортен
R23 извършва множеството операции по сортиране още по време на брането. Орехите в бункера (с голям капацитет, оптимизиращ работното време) са така изчистени, че при доставка във фабриката за преработка са готови за директна работа по прецизна и фина заготовка и опаковка.
Климатизираната кабина на R23 е проектирана така, че да осигури много добра работна видимост. Множеството му възможности позволяват работа на всякакви терени (наклонени, незатревени, каменисти, кални, прашни и др.).
Друг голям играч в производството на орехово-лешнико-бадемови съоръжения е италианската компания SICMA, която е дала на орехопроизводителите продуктивния, полуавтоматичен самоходен комбайн B 411 PLUS. Универсален, компактен и мощен, самоходът се характеризира с високи стандарти за качество на механичното прибиране на орехи, кестени, бадеми, шам фъстък, дори маслини или плодове от дървета със среден размер на ствола, отглеждани на средновисока плътност.
Първоначално е конструиран за събиране на плодове от земята чрез голяма и ефективна въртяща се четка. Впоследствие се превръща в пълноценен комбайн, на който могат да се монтират вибрираща глава (шейкър) и
обратен събирателен чадър
Чадърът събира на едно разклащане около 200 кг плодове, които се разтоварват през хидравлично задвижван люк на дъното му. Задвижването на 4-те колела със задна управляваща ос заедно с малките габарити придават на машината пъргавина в ограничени пространства, докато телескопичното рамо и хидравличните настройки на двойните челюсти улесняват затягането на ствола и основните клони. Шейкърът с две разклащащи скорости е от ново поколение (максималният диаметър на захвата е 55 см) и работи с високи честоти, самоцентриращ се, самоспиращ.
B 411 PLUS отговаря на изискванията на TIER 5. На практика това е комбайн с усъвършенствана технология за механично събиране на черупкови. Неговите параметри включват отворена кабина със защитни ролбари. Снабден е със задна противотежест. Има като опция затворена кабина с климатик. Задвижва се от 4-цилиндров двигател KUBOTA V 2607, мощност 53 kW (72 к.с.), с водно охлаждане. Работи
с хидростатично задвижване
на 4-те колела със задна управляваща ос и спирачна хидравлична система в отрицателен режим. Общата хидравлична верига е съставена както от трансмисионна, вибрационна, сервизна, кормилна помпа, така и от електрохидравлични клапани. Техническите й параметри са добре балансирани: ДхШхВ: 5 080 мм, 2 000 мм, 2 030 мм. Разтоварва се от 2,3 м височина. Има опция: затворена кабина с климатик. Капацитетът на B 411 PLUS с чадър е 200 кг плод, общото му тегло с чадър е 3 т.
ДОПЪЛНЕНИЕ
В беритбата на черупковите култури, особено при по-малки площи, често се прилага вакуумното преносимо съоръжение Cifarelli V1200 E, което събира плодове с черупки с диаметър на смукателната тръба 75 мм. Лекият материал (листа или малки камъчета), всмукани заедно с плодовете, се изхвърля от резервоара чрез иновативна система за разделяне. Машината бързо събира кестени, лешници, орехи, бадеми, жълъди благодарение на двутактов двигател Cifarelli с мощност 5 коня. Смукателният маркуч се състои от гъвкава част и твърда тръба, които осигуряват по-добро засмукване на продукта. Мощен вентилатор осигурява висока оперативност и производителност на засмукване.
Теглото на дизайна е 15,9 кг с тръбите, бункерът за събиране на реколтата е с вместимост 20 л. Ергономичният V1200 E може да се постави и на транспортна количка, вместо на рамо когато работи в нормални условия и достъпни зони. Използва ниски вибрации и стандартно свързване с водопроводни тръби за почистване на суперефективния вентилатор, който осигурява засмукването.
Най-добрият начин за използване на вакуумите V1200 E е следният: покрийте с трева местата под клоните, където ще падат орехи (или други черупкови) продукти; косете тревата преди „жътвата" и почиствайте площта с духалка BL1200; по време на прибиране подреждайте продукта с духалката, за да улесните и ускорите събирането му с вакуума; когато изпразвате резервоара, дръжте двигателя загрят, за да подобрите отделянето на лекия материал. Бункерът се изпразва много лесно - може да се направи и докато държите машината на рамото си.
Коментари