Балконът често изглежда като грозен придатък - мъничък, разхвърлян и напълно непригоден за живот. Тези съвети обаче ще ви помогнат да го превърнете във функционално и удобно пространство, което ще стане не само възможно, но и приятно за пребиваване.

Балконът или лоджията не са просто допълнителна площ, с която можете да "разтоварите" апартамента. Това е преди всичко място, където да дишате чист въздух, да се насладите на красива гледка и просто да се отпуснете. И всичко това е възможно, дори ако имате на разположение много малко място.

Основното нещо е да не се опитвате да поберете всичко наведнъж. Първо, помислете какво точно искате да получите в крайна сметка: стая за релакс, офис, платформа за съзерцание или нещо друго. Важно правило е и никога да не претрупвате и без това малкото пространство.

1. Отървете се от бъркотията

По правило основният проблем на балкона не е дори неговият размер, а фактът, че се използва като гробище за забравени неща. Така че първата стъпка е да извършите одит и да се разделите със счупените ски на дядо, кутиите с домакински уреди и други неща, които просто ви мързи да хвърлите в кошчето.

Стъпка втора е да организирате вашата система за съхранение. Сложете рафтове, поставете пейка със сандък за съхранение, направете места за закрепване по стените, така че да можете да окачите например велосипед.

Дори затвореният килер, въпреки че може да претовари малкото балконско пространство, все пак ще изглежда по-спретнат от купчина боклуци.

2. Визуално разширяване на пространството

Светлите цветове и огледалните и лъскави повърхности визуално увеличават пространството. Добавете ги към вашия дизайн и балконът ще изглежда по-широк.

Като се има предвид, че балконите често имат удължена форма, можете също да използвате дизайнерски съвети за визуално разширяване на тесни стаи. Например, подчертайте една от късите стени или използвайте хоризонтални линии. Също така се опитайте да не претоварвате балкона с масивни мебели.

3. Многофункционални мебели

Изберете мебелите разумно. Сгъваемите или многофункционални мебели са идеални за балкон. Добре е да могат да се сгъват и веднага да освободят място и да не са обемисти. А местата за мястото за съхранение, значително опростяват живота ви и също спестяват ценни сантиметри.

Струва си да се обърне внимание и на окачените конструкции. Това е еднакво удобна и компактна опция.

4. Зониране

Ако ще използвате балкона по различни начини, например като място за почивка и място за съхранение на някои неща, опитайте се да разделите тези зони. Това може да стане с помощта на шкаф или специални екрани. Но ако балконът или лоджията са много малки, по-добре е да ги оборудвате за една цел.

5. Огледала

Огледалата играят важна роля в дизайна. В допълнение към пряката си функция, те помагат за визуално увеличаване на стаята. Голямо огледало на малък балкон значително ще го трансформира. Все пак внимавайте: окачете огледалото така, че да не отразява слънчевите лъчи върху сгради или коли. Това важи особено за балконите от южната страна.

6. Добавете уют

Балконът често изглежда необитаем именно защото е лишен от декоративни елементи. Добавете осветление (лампи, гирлянди, свещи), свежи цветя, килими, възглавници, картини - и пространството веднага ще заблести с нови цветове.

7. Продължение на апартамента

Балконът може да се комбинира с кухня, спалня или всекидневна. Ако е възможно, стената, която ги разделя, може да бъде разрушена или съкратена и към помещението да се добавят няколко метра пространство. Но дори ако стената не може да бъде премахната, балконът може да бъде логично продължение на стаята. Например, в случай на кухня, можете да поставите там хладилник, да организирате съхранение на консумативи или да оборудвате трапезария.

Ако балконът е свързан с друга стая в къщата, можете да организирате там работна зона или библиотека.