Хиляди земеделски производители излязоха с трактори и животни в над 80 точки от България. Във вторник се обединиха два паралелни безсрочни протеста - единият на Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите, а вторият - на други 25 организации. Обединени обаче бяха фермерите, но не и техните браншови организации.

Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите преговаряха с правителството в поредица от срещи, но отказаха да бъдат заедно при премиера акад. Денков с организаторите на другия протест - Асоциацията на земеделските производители в България, Венцислав Върбанов, Димитър Зоров и Бойко Синапов.

Но по барикадите на пътищата проблемите на агросектора отново събраха зърнопроизводители, животновъди, пчелари, зеленчукопроизводители, овощари, лозари, тютюнопроизводители и картофопроизводители, както стана и при предишните по-масови земеделски протести през септември.

С изкарването на техника, животни, изливане на селскостопанската продукция и изгаряне на слама, фермерите ще продължат да се борят да отстоят своите права и искания. Никой не желае сегашният общонационален протест да приключи по същия начин както този през 2023 г.

Проблемите обаче освен

да събират, те и разделят,

защото исканията са различни. От една страна са бързите законодателни промени и изплащането на помощта по временната мярка за Украйна в пълен размер, а от друга – искането за оставка на министър Вътев. Но за да бъдем по-коректни със ситуацията - исканията се преплитат и разплитат между различните организации и членове на двете камари. В тези сложни взаимоотношения и изпълнителната власт отказа да е арбитър, затова първите срещи с НПО сектора бяха водени само със заявилите искане за среща. От тях се породи нуждата от последващи срещи.

Така властта преговаря през ден със земеделските НПО, в търсене на баланса между удовлетворяващо сектора и данъкоплатеца подпомагане, и държавните пари, с които могат да го сторят.

Преговорите вървяха трудно, защото е трудно да се напипа формулата –

да бъдат подпомогнати реално най-засегнатите,

било то с модулация, декларации от НАП за загуби (въпреки че те са улеснение за администрацията, това няма как да се приеме от протестиращите, тъй като мнозина по декларация са на печалба, но оперативно са на загуба) или други варианти. Иначе, единомислие с властта имаше по отстояването на промени пред ЕК за облекчаване на зелените изисквания за земеделието.

На последното заседание на Комисията по земеделие и храни министър Вътев представи мерките и действията, по които работи МЗХ за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор. Това включва няколко законопроекта:

  • Закон за аграрната камара, вкл. нов закон за браншовите асоциации. Първият такъв е писан през 1993 г., но досега не е стигал до пленарна зала, а само до четене в комисия. Според новите промени агрокамарата ще е организация на организациите. Създадена е работна група, като първите текстове ще са готови до края на март.
  • Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, който се обсъжда бурно и в консултативния съвет по поземлени отношения. Тези промени ще имат сериозен ефект за промяна на средата за правене на агробизнес. Големият въпрос е – кои ще са в позитивна, и кои в негативна посока. Промените включват от това да има приоритетно ползване на пасища до животновъден обект, до ползване с предимство на ниви от общинския и държавен поземлен фонд за стопани с плодове и животни, както и местни стопани и нови фермери. Предвиждат се и още изменения в поземлените отношенията. Тук Българската асоциация на собствениците на земеделски земи апелира за разумност и прозрачност. Тъй като, особено в сферата на поземлените отношения, решения взети под натиск, за да се отговори на искания, водят до ситуация, в която ще расте правния и административен хаос.
  • Закон за арендата в земеделието също се разглежда в консултативния съвет.
  • Закон за виното и спиртните напитки – промените ще подобрят правната регулация по отношение на контрола и намаляване на административната тежест и регистрационния режим, до 15 февруари тече обществени осъждане.
  • Закон за кооперациите – по него ще работи топ експерт от Австрия, който добре познава българската действителност, и ще се произнесе през февруари.

Последният и най-важен закон, според Вътев, е засягащият производството и преработката

  • Закон за правилата на доставки по агрохранителната верига - чисто нов закон, който веднъж мина през обществено обсъждане, както и вътрешноведомствено, но са събрани много забележки. От миналия понеделник се пусна отново за обсъждане.

Според Илия Проданов, председател на НАЗ, законодателството е една от причините за протеста, като разговорите по тях вървят още от есента – когато земеделците и техните представители, подписали меморандума, напуснаха жълтите павета с надежда.

Големи са очакванията към министър,

който идва от бизнеса

„Смятах, че когато в тази сграда, в този храм на българското земеделие влезе един от нас, защото господин Вътев го приемаме като един от нас и го подкрепихме, когато беше предложен за министър, ситуацията в земеделието може да се промени за добро. Тогава приехме решението за избор на Кирил Вътев за министър като един комплимент към нашия сектор, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите, да поеме голямата отговорност за тяхното разрешаване." Това са думите на Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, част от Българска агрохранителна камара, по повод протестите, които първи започнаха пред сградата на МЗХ.

Исканията

Освен оставката на министъра, АЗПБ иска комплексна ревизия на националната земеделска политика, която в момента създава разрушителни последици за фермерите. Част от проблемите на бранша са неадекватната политика, свързана с вноса на земеделски продукти от Украйна; липса на средства за подпомагане по украинската помощ през 2024 г.; намалени ставки на субсидиите; липса на законодателна инициатива; липса на превенция и контрол във връзка с болестите по животните; съзнателно противопоставяне на браншовите организации и толериране на удобните.

От своя страна БАК ще продължи да настоява за необходимо подпомагане не със 150 млн., а да достигне ставката, която са получавали производителите миналата година. То е необходимо сега, за да могат да подготвят земеделците насажденията си и да имат реколта.

От НОКА ще продължат да настояват за: 1. Първоначално поисканите средства по помощта за войната в Украйна, в пълния размер от 2023 г.; 2. Гаранции от правителството, че при удължаване на регламента за прилагане на украинската помощ, държавата ще осигури нужните средства и за втори транш; 3. В законодателния пакет - гаранции от министър-председателя, както и от лидерите на управляващата коалиция, за приемане на необходимите промени; 4. За пенсиониране в условията на II-ра категория труд за заетите в сектор "Животновъдство".

Миналата седмица протестиращите фермери от Стара Загора блокираха с техниката си пътя между града и автомагистрала "Тракия", а за да няма произшествия, полицията спря движението на другите автомобили.
Снимки: Ваньо Стоилов
Миналата седмица протестиращите фермери от Стара Загора блокираха с техниката си пътя между града и автомагистрала "Тракия", а за да няма произшествия, полицията спря движението на другите автомобили. Снимки: Ваньо Стоилов
Представителите на Българска аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите проведоха 4 срещи с премиера акад. Николай Денков.
Представителите на Българска аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите проведоха 4 срещи с премиера акад. Николай Денков.
Машини затвориха пътя до ферибота на Оряхово, това блокира тежкотоварния трафик.
Машини затвориха пътя до ферибота на Оряхово, това блокира тежкотоварния трафик.
Десетки трактори блокираха пътя Велико Търново - Варна. Фермерите запалиха слама и вълна и изгориха ковчег на символично погребение на българското животновъдство.
Десетки трактори блокираха пътя Велико Търново - Варна. Фермерите запалиха слама и вълна и изгориха ковчег на символично погребение на българското животновъдство.
Протестът затвори кръговото до с. Труд. Трактор с плакат „На маймуни ни направихте“ поведе колоната към Пловдив.
Протестът затвори кръговото до с. Труд. Трактор с плакат „На маймуни ни направихте“ поведе колоната към Пловдив.
От 85 точки, блокирани с трактори, се чуват 4 основни искания.
От 85 точки, блокирани с трактори, се чуват 4 основни искания.
Протестиращите окачиха на техниката си плакати срещу украинския внос на зърно
Протестиращите окачиха на техниката си плакати срещу украинския внос на зърно
Протестиращите в понеделник пред земеделското министерство запалиха слама, която изгасиха с мляко.
Протестиращите в понеделник пред земеделското министерство запалиха слама, която изгасиха с мляко.