Цените на зърното паднаха в края на изминалата седмица на Euronext в контекста на твърд паритет на еврото спрямо долара над 1,08 и рязък спад в цените на петрола. Цените на маслодайните семена също се сринаха рязко.

Фючърсите на царевицата бяха подложени на натиск от перспективите за времето в Бразилия и благоприятното време в Аржентина.

Фючърсите на пшеницата бяха подложени на натиск от технически мотивирани продажби, слабост на пазара на царевица и продължаващо слабо експортно търсене на американскаа пшеница.

Прекомерните валежи по време на зимното засаждане на зърно във Франция и в по-малка степен в Германия ще намалят общата площ на хлебната пшеница в Европейския съюз за реколтата през следващата година, потискайки добивите и подкрепяйки цените, съобщава консултантската компания Strategie Grains. „Площите с хлебна пшеница в ЕС27 за 2024 г. в момента се оценяват на 0,9% под нивата от 2023 г. и в допълнение добивите може да не отговарят на техния потенциал, както се случи с реколта 2020 г., особено във Франция.", се казва в месечния доклад. Въпреки че дъждът също попречи на реколтата от царевица във Франция, Strategie Grains повиши прогнозата си за реколтата през 2023 г. за трети пореден месец до 61,0 млн тона от 60,6 млн миналия месец.
Сега производителите очакват с известно нетърпение подобрение на метеорологичните прогнози. Времето също е важен фактор и за Южна Америка

„Има голям контраст между резултатите от реколтата в Западна и Северна Европа, където добивите са добри, и в Югоизточна, където резултатите са разочароващи през този сезон", отбелязват от Strategie Grains.

Международният съвет по зърното (IGC) съобщи своите нови прогнози, като преразгледа нагоре производствения потенциал за пшеница 2023/2024 г. с +2 Mt до 787 Mt. Обемът на потреблението, който се увеличава, в сравнение с миналата година, довежда оценката на запасите в края на сезона до ниво, близко до оценките от миналия месец, възлизащи на 264 Mt - спад от -6% в сравнение с миналата година.
При царевицата производствените обеми също са ревизирани нагоре с +4 Mt, като по този начин надхвърлят 1,22 млрд. t. Въпреки увеличението на потреблението, обявените преходни запаси се увеличиха до 285 Mt в глобален мащаб и следователно са близо до нивото от кампания 2021/2022.

Американски пазар

В контекста на пореден рязък спад на цените на петрола, вчера финансовите оператори се опитаха да намалят позициите си в целия соев комплекс. Цените на кюспето също отбелязаха спад, след като достигнаха нов връх в средата на седмицата. Прогнозите за времето в Бразилия, които движат пазара от няколко седмици, все още трябва да бъдат наблюдавани.

На пазара на зърнени култури само цените на царевицата отбелязаха лек ръст но остават близо до последните ниски нива. Седмичните експортни продажби надхвърлиха очакванията на операторите, достигайки над 1,8 млн. т.
В допълнение, фондовата борса в Буенос Айрес отчита нова низходяща ревизия на производството на царевица в Аржентина, поради спада на засадените площи до 7,1 милиона ха.

Намаляването на цените на петрола с 4% в близко бъдеще ще увеличи натиска върху световните цени на царевицата, особено на фона на намаленото търсене на гориво в резултат на забавянето на световната икономика.