Много начинаещи готвачи смятат пилето за сух продукт и предпочитат да го заменят със свинско или телешко. За напредналите в кулинарното изкуство не е тайна, че диетичното месо може да бъде и сочно. Тайната е да изберете правилната част и да го приготвите по доказана рецепта.

Днес ще ви разкажем кое месо да предпочетете и ще споделим пет лесни рецепти за пилешки ястия. Обърнете внимание на тях и внесете разнообразие в менюто си.

Бутчетата, крилцата и гърдите са частите от пилето, които най-често се готвят у дома. Лесно и бързо можете да изпечете на фурна бутчета с картофи, да мариновате и изпечете на скара крилцата или да придадете на салатата по-изискан и питателен вид, като добавите бяло пилешко месо. Дори пилешките кости имат място в кухнята - от тях се готви вкусен бульон.

Заради наличието на кости, горните бутчета рядко се готвят: те не са толкова удобни за ядене, колкото парти бутчетата, и е трудно да се режат. Трябва да знаете обаче, че бедрата са с най-сочното месо и напразно се пренебрегват.

Как да постъпим? Просто е - изберете обезкостено филе от бут. В тези случаи няма да има нужда от предварителна подготовка за създаването на вашите кулинарни шедьоври. Просто трябва да изплакнете, да го нарежете и да започнете да го готвите.

Пиле с гъби в сметанов сос 

Ястието се получава сочно и вкусно благодарение на филето от бутчета, гъбите и сметаната. Сервирайте с гарнитури по ваш вкус: ориз, паста, елда и дори киноа.

Продукти: 5 филета от пилешки бутчета, 400 г гъби, 400 мл сметана 20%, 1 суп. лъж. брашно, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, пресни зелени подправки за сервирането.

Приготвяне: Чесънът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина до характерен аромат. Нарежете филето на малки филийки и го сипете в тигана със зехтина, запържете до златисто. Гъбите се нарязват произволно и се добавят към пилето. Гответе 3 минути. Прибавете сметаната и оставете да къкри под капак на тих огън около 5 минути. Добавете брашното, за да сгъстите соса. Разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Поръсете със ситно нарязани зелени подправки преди сервиране.

Фунчоза със зеленчуци 

Азиатските ястия в уок-тиган се приготвят много бързо. Вземате фунчоза (оризови или стъклени спагети), която ви харесва най-много и добавете задушените зеленчуци, сочното пиле и соевия сос. Получавате домашно приготвено ястие, което по нищо не отстъпва на тези от китайските ресторанти.

Продукти: 4 пилешки филета, 100 г фунчоза, 1 чушка, шепа зелен фасул, 70 мл соев сос, 1 суп. лъж. зехтин, прясно смлян черен пипер на вкус, домати и зелен лук - за сервиране.

Приготвяне: Залейте фунчоза с гореща вода и оставете за 5-7 минути. През това време нарежете пилешкото филе на филийки и го запържете на силен огън в зехтин. Чушката се нарязва на ситно и се добавя към пилето, заедно със зеления фасул. Пържат се до златисто. Зеленчуците трябва да останат хрупкави, не ги преварявайте в тигана. Готовите спагети се прибавят към зеленчуците и пилето, подправя се със соевия сос и черния пипер. Разбъркайте добре.

Сервирайте с пресни домати и зелен лук.

Бутчета, пълнени с картофи и кашкавал 

Самодостатъчно ястие за перфектна вечеря. Може да поднесете със сос по избор.

Продукти: 6 обезкостени бутчета, 4 картофа, 100 г кашкавал, 1/2 глава лук, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Обелете картофите и ги сварете във вряща вода, докато омекнат. Смачкайте ги на пюре и посолете. Лукът се нарязва на малки кубчета и се запържва в малко зехтин до златисто. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

Обезкостените бутчета се начукват добре от двете страни, за да се получи продълговато парче.

Подправете със сол и черен пипер. Разпределете картофеното пюре, смесено с пържения лук, по дължина на всяко филе. Поръсете с настъргания кашкавал. Завийте пилешките бутчета на рулца и ги закрепете с кухненски конец или клечки за зъби. Намажете рулцата със зехтин и наредете в огнеупорен съд. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 45 минути.

Рагу със сезонни зеленчуци 

Много здравословно ястие. Леко, но сочно. Изберете зеленчуци по ваш вкус.

Продукти: Основни: 6 филета, 300 г тиква, 200 г брюкселско зеле, 200 г тиквички, 1 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, семена от нар за сервиране.

За марината: 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. горчица, червен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете филето на малки парчета. В голяма купа смесете зехтина, горчицата, захарта и подправките. Прибавете пилето, разбъркайте добре и оставете за 1 час в хладилника.

Подгответе зеленчуците. Тиквата се обелва и заедно с тиквичките се нарязва на кубчета, а брюкселското зеле нарежете на половинки. Запържете зеленчуците по отделно на силен огън до златистокафяво. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Прехвърлете маринованото пиле и зеленчуците в съд за печене. Печете на 180°C за 45 минути.

Сервирайте горещо, гарнирано със семена от нар.

По азиатски, с манго 

Благодарение на добавянето на джинджифил и чесън, пилето придобива ярък вкус, а мангото придава на ястието допълнителна сочност. Сервирайте с ориз басмати.

Продукти: 6 филета, 2 бр. манго, 3 скилидки чесън, 30 г пресен джинджифил, 5 суп. лъж. соев сос, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, за сервиране - сварен ориз басмати, зелени подправки и сусам.

Приготвяне: Нарежете чесъна произволно, настържете джинджифила. Подгответе филето – нарежете го на ситно.

Загрейте зехтина в тиган, сложете чесъна и джинджифила, добавете пилешкото месо и запържете до златистокафяво.

Нарежете мангото на кубчета и го прибавете в тигана, залейте със соевия сос и покрийте с капак. Задушете ястието за 3-5 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте с ориз, поръсете със сусам и зелени подправки.