Инес ЗЛАТАНОВА

Кучешката диета трябва да е балансирана и да включва различни хранителни вещества и минерали. Една важна за стимулиране на организма аминокиселина е тауринът, чийто недостиг по последни данни от проучвания, е причина сърдечни заболявания при кучетата, като например делатативна кардиомиопатия.

Тауринът е аминокиселина, която се смята за една от „градивните елементи“ на протеините. В балансираната кучешка диета е задължително присъствието на 10 есенциални аминокиселини и 12 несъществени, или такива, които организмът може да синтезира в известни количества при необходимост. Въпреки че тауринът е един от тези 12, не означава, че не е необходим и не изключва присъствието му в порцията на любимеца, за да има тялото достъп до оптимални за индивидуалното благосъстояние количества.

Не всички кучета са способни да синтезират правилното количество, но зад това не стои точна наука. Възрастта, породата и здравословното състояние играят роля в способността на вашето куче да си произвежда таурин, който поддържа сърцето, очите, кожата, козината, репродуктивното и чернодробното здраве, както и цялостната имунна система. От какво количество се нуждае кучето ви, може да се определи само с изследвания на кръвта при ветеринарен лекар. Добрата новина е, че ще ви бъде трудно да предозирате кучето си с таурин от естествените хранителни източници и дори да се случи няма да навреди на здравето му.

Включвайте тези храни в диетата на кучето, за да гарантирате, че запасите от таурин ще покриват необходимите нива. Това са източници на протеини, например риба – сьомга, тон, сардини, пъстърва, ципура и други студеноводни съдържат омега мастни киселини и таурин. Риба тон съдържа 332 мг таурин на 100 грама месо. Черупчестите мекотели като миди и стриди също са богат на аминокиселината източник, и се явяват нов протеин за повечето кучета, което ги прави от полза за домашни любимци с алергии към обичайните видове протеини. Яйцата са достъпен постен протеин за много кучешки собственици, но съдържанието на таурин в тях е спорно, понеже според проучванията е пряко зависимо от диетата на кокошките. Птичите меса са с високо съдържание, като по-тъмните части като бутчета и бедра имат повече таурин от бялото месо. Затова и протеините от червено месо също са добър източник на аминокиселината, въпреки че и съдържат повече калории и нездравословни мазнини. Суровото агнешко е с най-високо съдържание – 310 мг на всеки 100 г месо.

Вътрешните органи са богата на хранителни вещества тъкан, като пилешкият черен дроб снабдява с около 40 мг таурин на всеки 100 г. По-лесен за смилане от изброените естествен източник е козето мляко, но в умерени количества, заради мазнините в него. То е пълно с пробиотици и често се смята за храна, която помага за поддържане на здравето на храносмилането.

Освен естествени източници, има и медикаментозни добавки, но дали кучето ви има нужда от такива определя само лекарско предписание. Стремете се към балансирана и разнообразна диета, включваща протеини и основните хранителни вещества, витамини и минерали, за да поддържате цялостното здравословно благосъстояние на кучето. Основна част от всяка хранителна диета е приемът на вода, чиито източник също има значение. Безопасно ли е кучето да пие от обществени съдове с вода, докато е навън, или от споделена купа с друг любимец? Въпреки че не изглежда като значителен проблем и е по-удобно, общите купи за вода могат да съдържат патогени, които да разболеят кучето.

Хидратацията е от съществено значение, но хигиената също, така че преди да разчитате на улични купички с вода премислете още веднъж дали да не вземете личен преносим съд само за вашия любимец.

Обществените купи, особено в градски условия носят рискове от евентуално замърсяване от околната среда или зарази от устата, слюнката, лапите или дори урината на други кучета. Пиенето на вода с неизвестно съдържание винаги има вероятност да крие подобни рискове и потенциал да предаване на болести и инфекции, дори да не ви се е случвало. Кучетата с отслабена имунна система или тези, които са склонни към алергии и чувствителност, могат да бъдат по-податливи на заразяване с болести или изпитване на нежелани реакции от споделени водоизточници.

Обществените водоизточници могат да доведат и до поведенчески проблеми. Кучета, които са склонни да бъдат срамежливи или страхливи, могат да изпаднат в стрес или тревожност, когато споделят купа с вода с други кучета. Освен това някои кучета могат да проявяват териториално поведение (защита на ресурси) около купи с вода, което потенциално води до конфликт с други кучета. Това може да създаде несигурна среда както за домашните любимци, така и за техните собственици.

Приемът на вода от две или повече кучета, живеещи в едно домакинство от една и съща купа не представлява проблем, но съдържа условности. Ако едното куче се е разболяло със сигурност трябва да се опитате да предотвратите заразяване на другите, като част от тази спасителна операция включва разделянето на съдовете за храна и вода. В ежедневието, трябва да поддържате купите и водата в тях чисти, защото бързо могат да се заразят с бактерии и слюнки. Също така е важно редовно да почиствате купата с вода в домакинство с един домашен любимец. Купите от керамика или неръждаема стомана свеждат поддържането на микроорганизми до минимум.

В крайна сметка оценката на условията на пространството, в което се намирате, е от решаващо значение. Ако всички кучета са здрави и купите с вода се почистват редовно, наблюдават се и няма доказателства за замърсяване, може да се приеме използването им. Въпреки това, като отговорен собственик на домашен любимец, винаги е по-добре да бъдете внимателни и да дадете приоритет на здравето и безопасността на вашето куче, като му осигурите собствен източник на чиста вода, особено при разходки на открито.