Бързи и лесни рецепти

Хлябът е една от онези храни, които много често се забравят. Импулсивно купувате уханен, прясно изпечен самун, а няколко дни по-късно намирате в кухненския шкаф остарял хляб. Ако това често ви се случва, предлагаме ви да прочетете няколко рецепти със стар хляб.

Панцанела 

Тосканска салата с домати и босилек

За приготвянето ще са ви необходими: 300 г стар бял хляб, 250 г домати, две средно големи пресни краставици, глава червен лук, 500 мл вода, 20 г босилек, 60 мл зехтин, 40 мл червен винен оцет, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Тази салата се приготвя много лесно и бързо. Нарежете стария хляб на едри парчета и го прехвърлете в купа с подходящ размер. Добавете водата, предварително смесена с оцет. Така хлябът трябва да престои половин час, за да поеме течността и да омекне.

През това време нарежете лука, доматите, на средно големи парчета и краставиците, листата босилек накъсайте с ръце.

Когато хлябът е готов, го изстискайте с ръце и го прехвърлете в купа за салата, смесете с останалите продукти. Накрая добавете зехтин, сол и подправки. Панцанелата е готова!

Пудинг 

Сладкишът може да поръсите с пудра захар

Ще ви трябват: 300 г стар бял хляб, 50 г стафиди, 2 суп. лъж. коняк, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 250 мл сметана, 150 г захар, пакетче ванилова захар, масло за намазване на формата, пудра захар за поръсване.

Приготвяне: Рецепта идва при нас от добрата стара английска кухня. Както често се случва, ястието първоначално е приготвяно, за да се използва стария хляб и едва после се превърнал в желан сладкиш.
Накиснете стафидите в коняк за около 20 минути, за да омекнат, докато се занимавате с приготвянето на останалите продукти за ястието. Нарежете хляба на големи кубчета (не е нужно да отделяте кората). За пудинга можете да използвате всичко - франзела, питка, кифлички и др.

В дълбока купа разбийте добре яйцата със захарта и ваниловата захар и налейте млякото и сметаната. За целта можете да използвате телена бъркалка, или миксер, в зависимост как ви е по-удобно.

Вземете кръгла или правоъгълна форма за печене и намажете дъното и стените с масло (дъното може да бъде покрито с хартия за печене). Наредете хляба, предварително смесен със стафидите и залейте с яйчено-млечната смес. Важно е заливката да покрива хляба, така че докато сипвате млякото, натиснете и изравнете хляба с лъжица по целия периметър. Оставете тавата за 15 минути, за да може хлябът да поеме от течността и да бухне добре.

Загрейте фурната на 180 градуса и поставете сладкиша в нея за около 35-45 минути, докато се образува апетитна златиста коричка. По време на печенето пудингът леко се надига, така че не препълвайте формата.

Готовия пудинг охладете, поръсете с пудра захар и сервирайте.

Супа с крутони 

Гарнирайте с магданоз.

Ще са ви необходими: 300 г бекон, глава лук, 4 средни картофа, 200 г твърдо сирене, 350 г кисело зеле, 150 г стар хляб, 2 суп. лъж. брашно, литър пилешки бульон, 500 мл сметана, 1 суп. лъж. олио, сол, смлян черен пипер и дафинов лист на вкус.

Приготвяне: Това е руската версия на известната американска супа, която се приготвя на базата на мляко/сметана и миди. Предлагаме да използвате кисело зеле вместо морски дарове и да добавите крутони за хрупкавост.

Беконът се нарязва на малки кубчета и се запържва в тиган с малко олио до златистокафяво. Когато беконът е готов, го прехвърлете върху домакинска хартия, а в тигана добавете наситнения лук и дафиновия лист - зеленчукът трябва да къкри, докато омекне.
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Прибавете ги при лука и сипете там и бульона. Гответе до готовност, 15-20 минути след завиране. Пасирайте зеленчуците с преса за картофи (без да отцеждате бульона) и добавете сметаната, предварително смесена с брашното. Разбъркайте добре, добавете сол и черен пипер. Основата за супата е готова.

Изплакнете добре киселото зеле, за да не е много кисело, нарежете го на ивици и заедно с бекона прехвърлете в тенджера, добавете останалите съставки. Оставете супата да заври и добавете половината настърган кашкавал. Намалете котлона и оставете да къкри около 20-30 минути.

Нарежете хляба на кубчета и го запържете в тиган или изсушете във фурната заедно с подправките. Когато супата е готова, можете веднага да я разсипете в чинии, да добавите крутони и да сервирате, или да я разпределите в глинени гювечета, да поръсите с останалото сирене и да я сложите във фурната за пет минути до красива златиста коричка.

Пица в тава 

Ще ви трябват: 200 г стар хляб, 100 г твърдо сирене, 4 кренвирша или друг колбас, 3 яйца, 50 мл прясно мляко, 2 малки кисели краставички, 1-2 ч. лъж. доматено пюре, 3 суп. лъж. растително масло, сол, смлян черен пипер и подправки на вкус.

Приготвяне: Ако нямате време да се занимавате с тесто с мая, но искате да зарадвате семейството си с нещо вкусно, тази пица ще бъде истинско спасение. Можете да допълните плънката с продукти по ваш вкус - домати, лук, маслини, пиле и др.

Нарежете колбасите на парчета с произволна форма и размер и ги запържете в тиган, намазан с растително масло, до златистокафяво. Нарежете хляба на кубчета и добавете към кренвиршите. При непрекъснато бъркане запържете за няколко минути, докато хлябът покафенее.

Маринованите краставици се нарязват на ситно и се смесват с доматеното пюре, след което се разпределят равномерно в тигана, в който са колбасите и хляба.
В дълбока купа се разбиват яйцата, прясното мляко и подправките и със сместа се заливат продуктите в тигана. Гответе на умерен огън, под капак, за около три до четири минути, без да разбърквате.

Поръсете хлебната пица с настърган кашкавал, покрийте отново и оставете за няколко минути, за да се разтопи сиренето. По желание украсете готовото ястие с нарязани пресни билки.

Пилешки крокети 

Панирайте ги в галета

Ще са ви необходими: 3 филии стар хляб, 2 суп. лъж. меко масло, 3 суп. лъж. брашно, 120 мл прясно мляко, 120 мл вода или пилешки бульон, 300 г варено пилешко месо, яйце, 3-4 суп. лъж. галета (можете да използвате стар хляб, натрошен в блендер), 1 суп. лъж. растително масло, връзка магданоз, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: В това ястие можете да комбинирате два „вчерашни“ продукта наведнъж - хляб и пиле, което е останало от обяд или вечеря. Идеално решение за тези, които са уморени от класическите кюфтета.

Смелете хляба до образуване на трохи. Загрейте тигана, разтопете в него маслото и запържете леко брашното. Сипете прясното мляко, заедно с водата или бульона и оставете сместа да къкри, докато се сгъсти. Това ще отнеме пет до седем минути. Не забравяйте да разбърквате непрекъснато, за да не се образуват бучки.

Нарежете пилешкото месо на малки парчета и го сложете в дълбока купа, посолете и поръсете с черен пипер, добавете наситнен магданоз и галета. Прибавете соса и всичко се разбърква добре. От готовото тесто оформете малки топчета, наредете ги върху дъска за рязане или чиния и поставете в хладилника за 3-4 часа, за да се охлади месото. Разбийте яйцето и добавете щипка сол. Потопете всяко топче в яйчената смес и оваляйте в галета до дебела кора.
След това използвайте един от двата начина на готвене - или прехвърлете топките в тава, намазана с растително масло, и печете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 20 минути, или запържете крокетите. В първия случай ще получите по-диетично ястие, а във втория ще получите хрупкава златиста коричка.