5 рецепти за есенни ястия с ябълки

Есента е времето на ябълките. Веднага ни се приисква да направим от вкусните плодове шарлота с канела, така че кухнята да се изпълни с невероятен аромат. Но това далеч не е единственото ястие, което може да се приготви с ябълки. Днес ще споделим с вас страхотни рецепти, които ще разнообразят менюто ви и ще зарадват близките ви.

Форшмак* от херинга 

Обикновено пастетът се сервира върху филийки черен хляб.

За да приготвите разядката ще ви трябва: едно филе от херинга, ябълка, 1 варено яйце, 50 г масло със стайна температура, 1 ч. лъж. оцет или лимонов сок, 2 суп. лъж. вода, 2 филийки стар хляб, смлян черен пипер на вкус, препечени филии за сервиране.

Приготвянето е много лесно и, без да се брои подготовката на продуктите, отнема най-много десет минути. И така, лукът трябва да се нареже на ситно и да се маринова в малко вода с на оцет за 15 минути. През това време накиснете стария хляб във вода.

Ябълката се обелва, отстранява се сърцевината и се нарязва на парчета. Смелете филето от херинга и вареното яйце. Прехвърлете всички съставки, посочени в рецептата, в купата на блендера и разбийте добре до получаване на хомогенна консистенция. Трябва да се получи смес подобна на пастет маса, която се поднася върху филийки препечен черен или бял хляб.

  • Воршмак или форшмак е оригинално източноевропейско ястие, приготвено от солена смляна риба или месо.

Мързеливи рулца 

Сладките се овалват в смес от захар и канела

Ще са ви необходими: 3-4 средно големи ябълки, 4 суп. лъж. разтопено масло, 8 суп. лъж. захар (за предпочитане кафява), 5 суп. лъж. вода, 2 ч. лъж. смляна канела, щипка смляно индийско орехче, 1 суп. лъж. царевично нишесте, 2 яйца, 12 филийки бял тостерен хляб, 3 суп. лъж. прясно мляко, 120 г крема сирене.

Приготвяне: Обелете ябълките, почистете от сърцевината и ги нарежете на малки кубчета. След това загрейте тиган на котлона, добавете 2 суп. лъж. масло, ябълките, 3 суп. лъж. вода, 4 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. канела и индийско орехче. Много е важно ябълките да са добре сварени, така че ги гответе десетина минути, при непрекъснато бъркане, докато влагата се изпари и парчетата омекнат.

Нишестето се смесва с 2 суп. лъж. вода, след което се изсипва в тигана с ябълките. Гответе пълнежа още 3-4 минути - трябва да се сгъсти. Свалете съда от котлона и оставете съдържанието да изстине напълно.

Разбийте яйцата с млякото до гладка смес. Изрежете корите на филиите хляб и разточете леко средата с точилка. Намажете всяка филийка с малко количество крема сирене, поставете плънката по ръба и навийте на руло.

Разтопете в тиган останалото масло и изпържете хлебчетата с ябълков пълнеж, след като ги потопите в яйчено-млечната смес. Красива златиста коричка ще покаже кога са готови.

Накрая оваляйте в смес от канела и захар и сервирайте.

Салата с пиле 

Хем диетична, хем вкусна!

За приготвянето ще са ви необходими: пилешко филе, 100 г саламурено сирене, 200 г микс от салати, 200 г чери домати, 6 суп. лъж. зехтин, 1 ябълка, 1/2 глава червен лук, 1-2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. балсамов оцет, 1 ч. лъж. мед, смлян черен пипер на вкус, по 1 ч. лъж. тиквени и слънчогледови семки за украса (по желание).

Приготвяне: Извадете филето от хладилника, подсушете го с домакинска хартия и го мариновайте в сол и черен пипер. Поставете тиган на печката, изчакайте, докато се загрее, намажете с растително масло и запържете филето до златистокафяво. Средно всяка страна ще отнеме 5-6 минути. Прехвърлете запърженото пиле върху хартия. След като изстине напълно се нарязва на тънки филийки напречно.

Нарежете ябълките на тънки филийки (не е необходимо да ги белите), сиренето - на кубчета, лука - на кръгчета, чери доматите - на половинки. Смесете всички съставки в дълбока купа, след което подправете със смес от зехтин, мед, балсамов оцет и пресован чесън. Прибавете сол, черен пипер и семки, запържени в сух тиган до златисто.

Забележка: По желание пилешкото филе може да се замени с пуешко месо.

Свинска яхния с ябълки 

Всички продукти трябва да бъдат нарязани на кубчета

Ще ви трябват: 600 г свинско месо (по-добре е да вземете врат), корен целина, 4 зелени ябълки (важно е да са кисели), 2 средно големи глави лук, корен от джинджифил, 2 ч. лъж. мед, масло, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете месото на кубчета и го мариновайте в сол и черен пипер за 20-30 минути. През това време обелете целината, отстранете всички твърди части и нарежете на кубчета. Обелете лука и джинджифила и ги нарежете на ситно. Загрейте тиган на котлона, намажете дъното му с масло и запържете свинското месо до златистокафяво. Най-добре е да направите това на порции, защото в препълнен тиган месото няма да се пържи, а ще се задуши.

Готовото свинско се прехвърля в чиния, а лукът и джинджифилът се сипват в още горещия тиган. Запържете ги за около 5 минути, след което добавете целината. След още 5 минути месото се връща в тигана, добавят се 150 мл вода, смесена с меда, и се оставя да заври. Покрийте с капак, намалете котлона и оставете да къкри за около половин час.

Ябълките се обелват и нарязват на кубчета. Прибавете ги към месото, увеличете котлона, покрийте съда с капак и гответе 10 минути. Накрая посолете и поръсете с черен пипер, добавете любимите си подправки. Най-добре е ястието да се сервира не веднага, а след като се е задушило под капак за 10-15 минути. Тази яхния ще върви добре с ориз, булгур или пресни зеленчуци.

Ябълкови пърженки 

Вкусни палачинки с ябълки и кисело мляко

Ще ви трябват: 2 яйца, 2 големи ябълки, 200 мл кисело мляко или кефир, 200 г брашно (водете се от консистенцията на тестото, трябва да е като за палачинки), 1/2 ч. лъж. сода, 2-3 суп. лъж. захар, щипка сол, растително масло за пържене.

Приготвяне: Сипете киселото мляко/кефира в дълбока купа, добавете содата и оставете за 5-10 минути, докато шупне. Можете да разберете, че содата се е разтворила по образувалата се пенеста „шапка“ - ако се появи, можете да започнете да приготвяте тестото.

Ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета. Разбийте добре яйцата със захар и сол, докато сместа побелее, и след това прибавете млякото. Добавете пресятото брашно и разбъркайте добре с бъркалка, лъжица или силиконова шпатула. Тестото трябва да е гладко, хомогенно и умерено гъсто. Накрая добавете ябълките.

Загрейте тиган на котлона, намажете дъното с растително масло и с лъжица започнете да сипвате тестото. За да сте сигурни, че палачинките са идеално изпечени, пържете ги на умерен огън под капак – 3 минути от всяка страна ще бъдат достатъчни. Поставете готовите палачинки в чиния, постлана с домакинска хартия, за да попие излишната мазнина. Можете да поднесете ястието с мед, сладко или друг топинг.