Продължава сеитбата на разсадите. Много по-удобно е семената да се засяват в единични съдове – малки саксийки или разсадни табли. По този начин всяко семенце, а след това и растение си има самостоятелно „жилище“. Растенията се развиват по-оптимално, тъй като не си пречат, не се състезават за вода, храна, светлина и топлина.

Сеитба в 4 стъпки:

  •  Напълнете терините с торопочвена смес.
  •  Във всяко гнездо поставете по едно семенце.
  •  Оросете внимателно с пулверизатор.
  •  Първоначално покрийте таблата с найлон, за да се ускори покълването.

Хранителен режим

Подхранването с листен тор започва малко след покълването на растенията - около 5-7 дена след появата им.

Най-добре е за целта да се използва специализиран тор, който съдържа азот, фосфор, калий, бор, микроелементите - мед, цинк, манган, молибден и физиологично активни вещества.

Младите разсади се поливат през 10-14 дни. Използва се доза, която е дадена на етикета на продукта. Препоръчва се поливането с торовия разтвор да става в основата на стъблата.

Лъжливо сечене

Много скоро след поникването някои от растенията изглеждат като покосени. Причината е в т. нар. сечене, което може да е лъжливо или истинско.

Лъжливото сечене се проявява, когато условията, при които се отглеждат разсадите, не са в най-оптимално съотношение. Например, това са резки амплитуди през нощта и деня, които се получават в стаите, където се държат съдовете с младите растения.

Когато се допусне висока температура и прегряване на почвената повърхност, тъканите на стъблото на младите и все още много нежни растения прегарят – това е точно на границата с почвата.

Същото може да се получи и когато концентрацията на хранителни вещества в почвения субстрат е в по-големи количества.

Мястото на повредата е сухо при лъжливото сечене за разлика от повредата на истинското.

Лъжливото сечене може да се наблюдава и при по-старите разсади. Това се получава, ако почвата рязко се засуши. За да се избегне, препоръчва се да се полива по-често с по-малко количество вода.

Истинско сечене

Проблемът се проявява почти веднага след поникване на растенията. В основата на стъблото се появява мокро петно, което го обхваща цялото. Стъблото омеква, не може да крепи растението, което пада и загнива.

Понякога кълновете на семената може да загинат преди да са пробили почвата. По-старите растения също може да бъдат нападнати, като при тях се засяга само кората в основата на стъблото. Тези разсади не клюмват, но спират растежа си, след известно време увяхват и изсъхват.

Истинското сечене се причинява от гъби, които се намират в почвата. Провокират се във влажен и богат с хранителни вещества почвен субстрат. За профилактика се препоръчва разсадът да се третира с подходящи фунгициди преди засяването, както и при нужда след това.

Доматите и краставиците имат способността да образуват допълнителни корени. Затова ако сеченето се появи в по-късен етап и стъблото все още не е изсъхнало изцяло, може да се насипе допълнително торопочвена смес..