Директните продажби на мляко и млечни продукти се оказаха спасителен пояс за много фермери в сегашната криза. След като за последните 10 години мобилният млекомат на ферма Ваневи стана хит в Пловдив, скоро софиянци също ще могат да опитат от фермерските продукти, приготвяни в семейната мандра в село Стряма. Инициативата е на младия, амбициозен животновъд Тодор Ванев, който за пловдивчани вече е познат с качествените млечни продукти и достъпните цени на прясното краве мляко, сиренето, кашкавала и киселото мляко, които предлага. В момента семейната ферма има около 500 говеда и разчита на собствено производство на фуражи.

„Планирам скоро да пуснем млекомат и в София, защото имам количество мляко, което не мога да продам изцяло в Пловдив. Стараем се да удържаме и увеличението на разходите да не се отразява много върху цените ни. Сиренето се продава на 14 лв./кг, 16 лв./кг за кашкавала, 2 лв. струва киселото мляко. Всичко е от нашето краве мляко“, разказва Тодор Ванев. По неговите думи, през последните седмици мобилният млекомат има множество нови клиенти. „Коментират цените в големите търговски вериги и това е нормално – на никого не му се плаща скъпо. Всеки търси варианти да купува директно от производителя“, казва младият фермер.

Проба и грешка

Опитвал е да продава през стационарни млекомати, но се оказват нерентабилни, защото дават възможност за продажба единствено на прясно мляко, без млечни продукти. „Хората предпочитат личния контакт, да се обърнат лично към продавача. Пряката връзка с клиента за нас също е най-добрият вариант. Има хора, които търсят по половин литър мляко, а бабите търсят дори по 200 мл, защото нямат пари. Затова ние сме гъвкави. Най-важното е, че нашето мляко е съвсем прясно – доим вечер и го продаваме сутринта“, разказва Тодор Ванев.

Инвестицията в един такъв бус, според него, не е трудно да се направи, но изплащането отнема години. „Най-важното е да имаш добро име, а то се изгражда с години. Колеги са идвали, питали са ме как работим с тези млекомати, но се отказват, защото работата е много, а няма работна ръка“, казва фермерът.

Изисквания от всякъде

„Най-големият проблем на всеки фермер е банката“, посочва той и допълва: „Искат от нас да залагаме активи, които ние нямаме. Много пъти съм казвал, че е необходимо да има безлихвени кредити с по-дълъг срок на изплащане. Нещо трябва да се промени, защото ние, животновъдите, сме на изчезване. По-бързо ще се оправим, ако ни спрат субсидиите и минем на безлихвени кредити. Субсидията е прах в очите, защото част от нея ни се взима обратно чрез данъци и такси.“

Друг проблем, който задушава бизнеса, е огромният обем от документация, изисквана от властите. Много още проблеми има, но се старая да гледам напред“, казва младият фермер.

Млекоматът отвътре
Млекоматът отвътре
Млечните продукти на ферма Ваневи
Млечните продукти на ферма Ваневи