Производители искат среща с президента и премиера

 

Войната в Украйна е на път да затрие животновъдния сектор у нас, който през 25 години запада благодарение на недалновидни национални политики, които продължават и днес. За това алармират животновъди, които в отчаянието си настояват за срещи с президента, премиера и министъра на финансите. „Животновъдът мизерства. От него искаме да произвежда евтина, качествена храна, а той не може дори да изхрани животните си“, коментира пред „Български фермер“ Димитър Зоров, председател на Съюза на говедовъдите в България.

Стратегическият план задълбочава проблемите

„Проблемът в животновъдството е в подпомагането. Имаме нужда от държавна помощ, защото животновъдите работят на загуба. Всеки ден говорим за това, но няма кой да ни чуе“, посочи браншовикът и допълни: „Очакваме да започне работа по промяна на стратегическия план. По време на консултативен съвет по животновъдство Министерство на земеделието ни представи новите технологични карти. Мнението на всички присъстващи браншови представители беше, че те са далеч от реалността по отношение разходите и приходите при отглеждането. Например, сметнали са, че крава със среден добив от 25 л на ден ще дава 9200 л мляко годишно. Ако беше така, страната нямаше да има нужда от повече от 65000 говеда - абсурд! Затова се разбрахме, обсъждането на ставките да продължи по въдства.“

„Относно извънредната помощ заради войната в Украйна поискахме да бъде гарантирано изплащането на цялата сума, както е записана в бюджета от 2022 г., а не сега да се изплати половината, а за другата половина да нямаме никакви гаранции. Разговорите бяха прекратени, докато не бъде осъществена среща с президента, премиера и министъра на финансите. Настояваме да обсъдим бюджетите и факта, че този бранш загива. Това е истината и тя трябва да се знае.

До 18 месеца няма да имаме мляко,

ако се запази тенденцията на намаляване на производството в страната. От май 2022 г. насам всеки месец в страната се преработват с около 2000 т по-малко мляко. През февруари спадът в преработеното количество е с 5000 т и тенденцията е към намаляване в бъдеще. Колко месеца ще трябват, за да занулиме?!“, посочи Димитър Зоров.

Животновъдите са разочаровани още, че България не е работила по-рано и по-активно, за да се повдигне в Брюксел въпроса за изравняване на субсидиите между източноевропейските и западноевропейските държави.

„Националните власти не трябва да тичат след проблемите, а да предупреждават Брюксел“, категоричен е Димитър Зоров.

Димитър Зоров е председател на Съюза на говедовъдите в България.
Димитър Зоров е председател на Съюза на говедовъдите в България.
От май 2022 г. насам производството на краве мляко намалява всеки месец.
От май 2022 г. насам производството на краве мляко намалява всеки месец.