Тази година производството и търговската кампания на сицилиански моркови са противоположни на тези от миналия сезон. Всичко започна поради липсата на продукция в Северна Европа, тъй като сезонът приключи много по-рано от обичайното заради сушата. Става дума най-вече за Нидерландия, Франция и Германия, които сега имат много ограничени запаси. Това открива интересни възможности за нови средиземноморски производители на моркови като Сицилия, Испания, Израел и Португалия, съобщава freshplaza.com.
"Търсенето от северноевропейските страни тръгна като заявки преди няколко седмици. Започнахме да прибираме първите моркови, но трябва да изчакаме те да узреят добре. В противен случай рискуваме да повлияем на добивите. През следващите няколко седмици все повече и повече култури ще бъдат готови за прибиране, така че нашите производители са оптимистично настроени. В крайна сметка продукцията от Северна Италия също приключва, което е добра новина, защото означава, че голямата търговска верига задължително ще трябва да посегне към Сицилия. Тук по-малкото засети култури, намалени с още 10% заради щетите, нанесени от циклона в началото на февруари, ще доведат до високи котировки," казва Патриция Карабрезе от OP Fonteverde.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/586/Image_14028586_811_0.jpg)
"В такъв контекст обаче трябва да бъдем внимателни, тъй като ще трябва да видим как ще се развие потреблението, тъй като то може да спадне поради високите цени. В момента количествата са предназначени основно за продажба под марката Igp Carota novella di Ispica, която е все по-ценена от потребителите."
"В този контекст на несигурност решихме да намалим посевите, предназначени за пипер. Освен това ниската рентабилност на продукта обезкуражава инвестициите, също и защото сортът е труден за управление, тъй като се сблъсква с различни фитосанитарни проблеми. Да не говорим за липсата на работна ръка и повишаването на цените на материалите, използвани на полето. Въпреки нашата предпазливост, не всичко мина по план след топлото време през ноември/декември."
"Чушките узряха рано през последните два месеца на миналата година. Повишеното предлагане не наруши прекомерно баланса на пазара, като цената е 1,00-1,10 евро/кг. Това бяха приемливи котировки, които между януари и февруари 2023 г. скочиха до 2,30-2,50 евро, когато продукцията липсваше и в Испания.
Коментари