Обонянието е едно от петте важни сетива за получаване на информация за света около нас. Човек прави около 23 000 вдишвания на ден и с всяка порция въздух в мозъка се формира не само представа за това, което е наоколо, но и специално настроение.

Ароматните растения са от съществено значение за градината. Те създават специална атмосфера, могат да съживят приятни събития в паметта ви и да ви настроят на определена вълна. Например, усещайки миризмата на мандарина и смърч, много хора си спомнят новогодишните празници и подаръци, силният аромат на лавандула може да събуди носталгия по миналото в нас, а ако смесите ароматите на джинджифил, канела и ябълка, ще ви обгърне усещане за топлина и домашен уют. А полъхът на солен морски въздух ви дава усещане за безгрижие и свобода.

Използвайки тези свойства на миризмите, можете да създадете истинска градина от аромати, чиято основа ще бъдат растения, които са приятни за градинаря.

Малко история

Ароматните градини имат интересна история. Преди няколко века на територията на западноевропейските манастири дворовете са разделени на няколко квадратни зони. Пътеките между тях са кръстовидни. Първо монасите са засаждали лечебни, а по-късно и ароматни билки.

Четирите сектора на двора са засадени с растения, в зависимост от посоките на света или според вида на билките: лечебни, пикантни, красиви, приятно миришещи.

Този метод на засаждане формира основата за появата не само на лехите, но и на затворената "градина на миризмите".

Затвореният характер на такава градина е подчертан от жив плет или градинска стена.

Изборът на декоративните растения е продиктуван от принципа на непрекъснатия цъфтеж, както и от способността на някои цветя да подчертават взаимно ароматите си.

Букет от миризми

Сега практиката за създаване на ароматни градини не губи популярност.

Източникът на аромата са етеричните масла, секретирани от венчелистчетата или листата на растенията. Ароматите могат да варират в зависимост от времето на деня и сезона, осветеността и температурата на околната среда. Дори в рамките на един и същи вид, различните растения могат да имат своя уникална миризма.

Мента за мъже

Ароматите условно се делят на мъжки и дамски. Ароматите за мъже включват тръпчиви, пикантни и освежаващи ментови аромати, като например: бор; кипарис; мента; мащерка; хвойна; розмарин и други.

Сладък плод за жени

Сладките и плодови аромати се смятат за женствени, като например: роза; нарцис; божур; лилия; ирис; люляк.

Според вкуса и нуждата

Всъщност изборът на миризми е строго индивидуален и зависи от нуждите на организма. Така че, когато сте уморени, задушните сладки аромати ще предизвикат раздразнение, докато цитрусовите и свежите - прилив на жизненост.

Като се имат предвид тези характеристики на миризмите, е възможно да се украсят различни части от градината със специално подбрани растения.

Трябва да се избягва и смесването на контрастни видове аромати.

Характерни нотки

Друг принцип за разделяне на ароматите на растенията се основава на характерната нотка на миризмата.

  • Нежна: мента; лавандула; градински чай; розмарин.
  • Пикантна: карамфил; азалия; настурция; копър.
  • Тежка: лилия; жасмин; нарцис.
  • Сладка: орлови нокти; хелиотроп; детелина; бъз.
  • Медена: берберис; глог; мускусна роза.
  • Плодова: магнолия; зюмбюл; здравец.
  • Розова: роза; божур; някои сортове орлови нокти.
  • Изящна: глициния; люляк; сладък грах; ирис.

Мястото

Най-доброто място за засаждане на ароматни растения е на частична сянка. Добре е да поставите такива растения в близост до зони за отдих, където най-често се прекарва свободното време - ароматерапевтичните сесии ще имат благоприятен ефект върху настроението и благосъстоянието. Можете да ги засадите под прозорците на къщата, по пътеките, на входа на градината, около беседките или езерото.

Билките

са абсолютно незаменими за градинските аромати. Ако засадите ухаеща на лимон мащерка по пътеките, тогава всяка разходка в градината ще бъде обвита в облак от свеж аромат.

Фино ухание

Изненадващо е да открием, че растенията, които изглеждат без аромат, всъщност имат чудесна фина миризма:

- някои видове брадати ириси имат лек аромат на грозде;

- пролетният цъфтеж на махонията ще изпълни градината с мирис на шоколад;

- цветята на водната лилия имат много фин, едва доловим аромат.

Храстите

също могат да играят безценна роля в ароматната градина. Всеки е запознат с богатите аромати на цъфтящия люляк, снежнобелия облак от жасмина, орловите нокти, хортензията или бербериса.
Когато създавате градина от аромати, е необходимо да запомните една особеност на растенията - приятната миризма им се дава, за да привличат различни насекоми. Следователно, когато засаждате голяма площ от градината със силно миришещи растения, пчелите, земните пчели и пеперудите неизбежно ще летят на това място.

СЪВЕТ: Ако градината е планирана в близост до лятната ви къща, тогава набор от растения, които радват с аромат през пролетта и лятото, може да бъде напълно достатъчен.

Ако дворът е направен близо до къща за постоянно пребиваване през цялата година, трябва да се погрижите за избора на растения с различно време на цъфтеж. По този начин можете да се наслаждавате на аромата на градината от ранна пролет до късна есен, а дори и през студените зимни месеци.

В зависимост от периода на цъфтеж

следните растения могат да бъдат избрани за ароматната градина.

  • Пролет: конски кестен; магнолия; липа; флоридски каликант; дюля; пролетна вълчица; андромеда; портокал; люляк; ароматна калина; глициния; момина сълза; карамфил; иглика; жълт минзухар; фрезия; кокичета; холандски зюмбюл; ирис- маломерен; лобулария; нарцис.
  • Лято: рододендрони; каталпа; дървовиден оксидендрум; ароматна калина; лепкава азалия; будлея; колкиция; ароматна смрадлика; рози; юка; akebia pentaphyllum; клематис; жасмин; орлови нокти; исоп; лавандула; бергамот; монард; котешка мента; флокси; Snapdragon; дрога-трева; козмея; сладък грах; лилии; ароматен тютюн; невенчета.
  • Есен: хептакодиум; хамамелис вирджински; есенен клематис; градински чай.
  • Зима: обикновена леска; корилопсис.

Свежа зеленина

В допълнение към растенията с разнообразен период на цъфтеж, има растения със силно миришеща зеленина: бор; смърч; хвойна; кедър; чемшир; ароматна папрат; пенсилвански восък; пелин; папрат; уханна дървесница; мащерка; естрагон; босилек; ароматен здравец; лимонена върбинка.

В близост до къщата

Градината на ароматите има неоспорими предимства, когато се намира в близост до къщата:

- първо, можете да се насладите на ароматите, както в градината, така и в къщата;

- второ, топлината, излъчвана от стените на къщата и настилката на пътеките, ще засили приятните миризми;

- трето, ако поставите ароматни растения на открити места в градината, вятърът може да разнесе и разпръсне аромата им. В защитените от вятъра места, като например вътрешния двор, можете да подобрите ароматите, като ги съберете на едно място.