Колко ястия ще има на празничната вечеря във вашия дом? Седем, девет? Колкото и да са, всички знаем, че е важно да са нечетен брой. От къде идва тази традиция и защо се е наложила е въпрос с много отговори. Всъщност, нашите празници са (до голяма степен) колаборация между християнски и езически ритуали, стари и нови привички.

На Бъдни вечер се пости. На трапезата се слагат варива с фасул, ориз, ошав. Задължително има ракия и вино, плодове и орехи. По последните се гадае какво предстои. В основата на празничната вечеря е питата с късмети – паричка за богатство, клечка дрян за здраве, бяло копче за овцете, бобче за плодородие.

Модерният еквивалент са късметите с пожелания за нова кола, дом, бебе, здраве и т.н. В някои райони на страната те се слагат в баница, а в питата има само паричка.

При все, че страната ни е богата на ритуали и във всеки край има нещо различно, едно правило се спазва – на Бъдни вечер къщата и трапезата се прекадяват от най-възрастния. Каденето започва от прага на къщата, опушват се всички стаи и най-вече ъглите, защото там се спотайват злите сили. Това е една от най-важните традиции според вярванията. Чрез тлеещото въгленче и издигащия се благоуханен дим човекът символично се свързва с Бога, а молитвите се издигат до небесата, за да бъдат чути.
Всички са около трапезата, никой няма право да става от масата, малки и големи тръпнат в очакване у кого ще е паричката. Малко обаче се замислят какво точно представлява тамяна и какви са неговите сили, защо изобщо се кади…

Преди да ви разкажем за това, важно е да отбележим, че има голям шанс ароматът на тамяна да повлияе зле на някого. Главоболие, гадене и световъртеж са най-честите реакции. Симптомите са краткотрайни обаче. Достатъчно е да проветрите добре помещенията и всичко ще отшуми.

Кристалчетата са смола

Тамянът, малките кехлибарени или кремави кристалчета с особен аромат, всъщност представляват смола и има множество предназначения.

В народната медицината, хомеопатията и ароматерапията има множество приложения. Интересно е да се знае, че специфичният аромат на дима успокоява колики при бебета. Кристалчетата се приемат и в различни рецепти за лечение на бъбреци, жлъчка, черен дроб, артрит, рак и какво ли още не.

Още древните народи на Китай, Египет и Персия употребявали тамян и миро. С тях лекували и ги използвали в своите свещени обреди.
Всъщност, ароматът на тамян влияе на настроението, пречиства ума и душата. Доказано е, че действа антибактериално в помещения.

Проучвания доказват, че свещената смола подобрява състояния като астма, проблеми с устната хигиена (в това число кариеси, зъбобол, афти), храносмилателни проблеми и дори някои ракови заболявания.
В много козметични продукти тамянът взима активно участие, защото действа благотворно на кожата, особено в процеса на стареене.

Употребата на смолата с цел лечение рядко предизвиква странични или нежелани ефекти, но консултацията със специалист е задължителна!
Снимка: 5-3 (Biodiversity Heritage Library/Flickr)

Добива се от 5 вида дървета

Смолата се добива чрез специални нарези върху стволовете на пет вида дървета от род Boswellia и се обработва основно ръчно. Тамяновото дърво е красиво. Стволът е покрит с кора, която се бели на люспи, подобни на хартия. Цветът ѝ може да бъде червеникав, сивкав, кафяв, зеленикав. Клончетата са тънки. Листата са сложни. Цветчетата са събрани в красиви гроздовидни съцветия, а след тях се образуват оранжево-червени плодчета. Най-интересната и уникална част са корените. Те са способни да закрепят растенията върху гола скала.
За съжаление трудно може да се намери посевен или посадъчен материал от босвелия в търговската мрежа, а и цената е много висока. Плюс това семената бързо губят кълняемост. Отглеждането на растението в контейнер изисква доста внимание и грижи.

Снимка: 5-4