Ако обичате да похапвате набързо, на крак, ще се зарадвате да разберете, че макар и повечето от "фаст фууд" храните да са считани за вредни, сред тях има и такива които специалистите смятат за безопасни.

Диетологът и гастроентеролог Нурия Дианова посочи най-безопасните видове бърза храна, като оцени ястията от гледна точка на вероятността от хранителна токсикоза и забавено увреждане на организма.

Рискът от натравяне е изключително малък при консумация на пица или бургери, смята тя, тъй като тези ястия обикновено се произвеждат на автоматични линии.

"Бургерът не предизвиква симптоми на хранително отравяне. Освен това не си спомням случаи на отравяне с пица, освен ако тя не се съхранява в стайни условия", казва Дианова, цитирана от БНР.

Честата консумация на тези ястия може да доведе до наднормено тегло и изостряне на някои хронични заболявания, предупреждава гастроентерологът.

"Пицата е богата на въглехидрати, белтъчини и мазнини и не съдържа фибри. Тя може да обостри заболявания като холецистит или панкреатит. А честата консумация на бургери може да доведе до увеличаване на теглото след известно време", споделя специалистът. Според думите й, почти всяка бърза храна оказва отрицателно въздействие върху стомашно-чревния тракт.

За добра здравословна закуска извън вкъщи можете да похапнете ядки и банани, ако ги сложите в кутия за обяд и ги вземете със себе си, съветва в заключение Дианова.