5 вкусни рецепти за летните дни
Лятото влезе в законните си права, носейки със себе си експлозия от цветове и изобилие от зеленчуци. Сочният млад хрупкав грах не е изключение. С него можете да приготвите наистина интересни и вкусни летни ястия. Супи, смутита, салати, сандвичи и леки закуски са само някои от начините за използване на зеления грах.
1. Пастет / намазка
Деликатен, лек, кремообразен зелен пастет от грах. Той чудесно се комбинира с брускети, крутони или просто препечен хляб. Лесен за приготвяне пастетът ще е отличен и достоен вариант за закуска в горещо време, пък и не само тогава.
Продукти: 500 г зелен грах, 3-4 стръка пресен кориандор, 3-4 стръка пресен магданоз, 3 стръка прясна мента, 2 скилидки чесън, за дресинга – зехтин и лимонов сок, сол и смес от смлени пипери (черен, зелен, бял) на вкус.
Приготвяне: Прехвърлете граха в купата на блендера. Измийте ментата, кориандъра и магданоза, подсушете добре и накъсайте листата. Прибавете към граха. Обелете чесъна и го нарежете произволно. Добавете към останалите продукти и овкусете със сол и смес от смлените пипери. Полейте със зехтин и лимонов сок. Разбийте добре до гладкост. Прехвърлете в стъклен съд с винтова капачка и съхранявайте в хладилник не повече от три дни, като плътно затваряте капака.
2. Смути
Лекото и засищащо смути от млад грах, мента, спанак, лимонов сок и прясна краставица е това, от което се нуждаете в горещ летен ден, за да поддържате тонуса и енергията си.
Съставки: 1,5 чаена чаша млад почистен грах, 1-1,5 ч. ч. вода или зеленчуков бульон (можете да регулирате количеството течност в зависимост от желаната гъстота на напитката), 1 краставица, 5-6 стръка прясна целина, 2-3 стръка прясна мента, 1 малка връзка пресен спанак, лимонов сок на вкус, сол и млян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Изсипете граха в блендера. Измийте добре спанака под студена течаща вода, прехвърлете в гевгир и оставете да се отцеди. Измийте краставицата и нарежете на кубчета. Добавете я към граха. Измийте ментата и целината, подсушете, накъсайте лестата и ги прибавете в купата на блендера. Добавете нарязания спанак и подправете с лимонов сок на вкус, със сол и черен пипер. Налейте малко вода и разбийте до получаването на гладка смес. При нужда добавете още вода, сол и черен пипер на вкус.
Разлейте в чаши и поставете в хладилника за половин час. Сервирайте с резен лимон.
3. Супа
Друг вариант за лятното меню е крем супа от млад грах. Ястието е много приятно с наситен вкус на ароматни билки и подправки.
Съставки: 1,5 ч. чаши зеленчуков бульон от кубче, 2 ч. чаши млад грах, 1 малки тиквичка, 5-6 гъби със среден размер, 2-3 стръка зелен лук, 2-3 стръка пресен магданоз, 2-3 стръка пресен копър, 2-3 стръка пресен кориандър, сол и смлян пипер на вкус, кашкавал и сметана - за сервиране, зехтин за пържене.
Начин на приготвяне: Измийте тиквичките, нарежете ги на малки кубчета и запържете две-три минути в малко зехтин. Добавете нарязаните на кубчета гъби и разбъркайте. Гответе около пет минути, след което прибавете ситно нарязания зелен лук и подправете със сол и черен пипер. Гответе още една-две минути. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади до стайна температура. Прехвърлете повечето зеленчуци в купата на блендера, където вече сте сипали граха. Добавете нарязан кориандър, магданоз и копър. Пасирайте до получаването на хомогенна смес. Добавете горещ зеленчуков бульон (количеството, което ви трябва зависи от желаната гъстота). Разбийте отново и разсипете супата в купички. Отгоре разпределете останалите пържени гъби с тиквички. Поръсете с настърган кашкавал и по желание добавете охладена сметана.
4. Салата
Зеленчуковите салати са много подходящи за горещите летни дни, защото засищат глада, без да претоварват стомаха.
Съставки: 1/2 ч. чаша млад грах, 2-3 средноголеми месести домати, пушено сирене, 1 краставица, 2-3 пера зелен лук, 3-4 стръка пресен магданоз, 2-3 стръка пресен кориандър, сол и млян червен пипер на вкус, зехтин - за дресинг, 2 стръка прясна мента.
Приготвяне: Измийте краставицата и я нарежете на средно големи кубчета. Прехвърлете в купа Измийте доматите и ги нарежете на малки кубчета. Добавете към краставица. Прибавете и граха.
Измийте зеления лук, кориандъра, магданоза и ментата, подсушете и нарежете на ситно. Добавете в купа с останалите съставки. Нарежете сиренето на малки кубчета и го прибавете към зеленчуците.
Подправете със зехтин, добавете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и оставете салатата за 5-7 минути за да се овкуси и да поеме ароматите.
Сервирайте на масата с крутони, препечен хляб или крекери.
5. Паста с грах
Нищо не е по-лесно от приготвянето на паста. А ако към нея добавите млад грах и парче шунка, се получава мега засищащо, апетитно и вкусно.
Съставки: 250 г макаронени изделия, 1 ч. чаша зелен грах, 200 г шунка, ? ч. чаша сметана, 3-4 стръка прясна мента, 1 малка връзка пресен кориандър, сол и млян червен пипер - на вкус, твърдо сирене - за сервиране.
Приготвяне: Макароните се сваряват в леко подсолена вода до готовност, според указанията на опаковката. Прехвърлете в гевгир и охладете. Сипете граха в дълбок тиган с дебело дъно и добавете сметаната. Гответе две-три минути и подправете със сол и червен пипер на вкус. Измийте ментата и кориандъра, подсушете и нарежете на ситно. Прибавете ги към граха. Задушете за 5-6 минути и добавете пастата и гответе още около две минути.
Разпределете пастата в чинии и поръсете отгоре с шунка, нарязана на кубчета и настърган кашкавал. Сервирайте.
Коментари