Доминика Козаржевска от Polskie Jagody казва, че индустрията продължава да развива своето предлагане, като се фокусира върху подобряване на качеството, ефективността и устойчивостта

През последните седем години Полша отбелязва непрекъснат растеж както в площите, засадени с боровинки, така и в производството, а индустрията продължава да полага основите за бъдещ успех, пише Fruitnet.

Между 2020 и 2021 г. засадената площ в страната се е увеличила с 25%. Въпреки че напоследък темпото се е забавило, производителите все повече се фокусират върху замяната на по-старите сортове, вместо да създават нови насаждения.

През 2024 г. общата засадена площ достигна почти 13 000 хектара – увеличение от едва 2,6% в сравнение с 2023 г. – докато обновяването на сортовете набра значителна скорост.

Въпреки локализираните слани през май, които засегнаха някои ферми в различна степен, реколтата през 2024 г. се равняваше на тази от 2023 г., като общо възлезе на около 62 000 тона.

„Очакваме реколтата през 2025 г. да бъде сравнима с тази през 2024 г., тъй като евентуалните загуби от слана вероятно ще бъдат компенсирани от новите насаждения, които достигат пълна производителност", заяви Доминика Козаржевска от Polskie Jagody.

Според Agronometrics износът през 2024 г. надхвърли този от предходната година с 17%, достигайки почти 26 000 тона.
Освен това, вносът на украински боровинки – и последващото им реекспортиране от Полша – е бил значително по-нисък, отколкото често се смята. Полската държавна служба за фитосанитарна и семенна инспекция съобщи, че 1700 тона боровинки са преминали украинско-полската граница през 2023 г., като през 2024 г. количеството е нараснало до 3100 тона.

Козаржевска обясни, че много производители и износители са започнали да внасят боровинки, за да гарантират целогодишна наличност, подтикнати от нарастващото търсене на плодове извън сезона. „Това постоянно предлагане насърчава потребителите да включват по-редовно меки плодове в диетата си", подчерта тя. „През май – много преди началото на местния сезон – боровинките вече бяха вторите най-популярни плодове в Полша, след местните ягоди".

Полската ягодова индустрия ще продължи да се развива в посока по-високо качество, ефективност и устойчивост, продължи Козаржевска.

„Ключът към дългосрочния успех се крие в изграждането на устойчивост – както на ниво ферма, така и в целия сектор – в отговор на външни предизвикателства като климатичните промени, нестабилността в търговията и променящите се политики на ЕС", отбеляза тя.

„Ние активно подобряваме нашите производствени технологии, въвеждаме интелигентни селскостопански практики, въвеждаме подобрени сортове и насърчаваме по-голямото потребление на плодове.

Полският сектор за производство на ягоди също работи по стратегически план за следващите години, който, ако бъде ефективно изпълнен, би могъл да осигури дългосрочното му бъдеще", потвърди Козаржевска.

Замяната на сортовете напредва бързо в Polskie Jagody, като групата планира да презасади около 40% от своите полета в рамките на следващите три години, въвеждайки сортове с по-добра твърдост, хрупкавост и трайност.

„Нашата наскоро разширена продуктова линия вече включва както биологични, така и конвенционални боровинки, както и ягоди, къпини и малини – всички отглеждани за пазара на пресни продукти", каза тя.

„Последните три плода се отглеждат изключително под защитни тунели. За да запазим свежестта и вкуса, ние предварително охлаждаме всички продукти в рамките на 30 минути след събирането им. Активно тестваме и нови сортове боровинки, ягоди, малини и къпини в сътрудничество с други производители", добави Козаржевска.

„Освен това внасяме боровинки извън сезона и предлагаме висококачествени услуги за оптично сортиране и опаковане, като използваме най-модерна инфраструктура".