Комбинацията от атракцион и продукти като яйца, месо и кожа е доброто решение за нас, казва Елмира Димитрова, собственичка на “Щраусово забавление” в Долна баня
Жени Владинова
За да открием отговора на въпроса печеливш ли е бизнесът за една щраусовъдна ферма у нас, търсим коментара на Елмира Димитрова, собственик и управител на ферма "Щраусово забавление". Тя се намира на 70 км от София, на 2 км от гр. Долна баня по пътя за Пчелински бани и на 20 км от Боровец. Разположена е на 17 дка в местността Панорамата.
Много голям лукс е
да направиш сред нищото
щраусова ферма от 17 дка
- 11 дка е площта за птиците, а останалите 6 са за "спалните" на щраусите, помощни помещения, фотоволтаици и т.н. И разговорът ни с Елмира започва с трудностите по изграждането на семейната щраусова ферма. Инвестицията е огромна, направо нечовешка - поне 100 000 лв., казва тя. За да стартират, продават апартамент в София, купуват земята и започват на гола поляна. Първите черни африкански щрауси Елмира купува от село Чокманово, Смолянско, от Димитър Чаталбашев. Според нея той е единственият фермер, който знае всичко за щраусите. След като стъпват върху собствена земя, семейството веднага се заема с прокарването на тока - само за него отиват 30 хил. лв. Всичко сами са правили - 1 стотинка не са дали за майстори. Разпределението на работата е: Елмира се занимава с логистиката, съпругът строи и майстори всичко, синовете отговарят за модерните технологии - създават уебстраницата на фермата. И усмивките бързо идват, когато започват да посрещат и първите посетители, които стават все повече и повече. А към днешна дата е целоднева върволица от автомобили, а броят на автобусите са 2,3, а понякога и 4 – пълни с деца.
Но да се върнем в началото – при създаването на фермата. Първата задача е да осигурят условията за щраусите. Разходите са зверски - семейството разчита само на кредити.
А най-голямата им радост идва,
когато се появява и първото щраусово яйце.
А за него трябва доста да се почака - женските пронасят чак на 3-ата година. На яйцеснасянето влияние оказва въздухът в района - той е планински и колкото и да е топло през деня, вечерно време е хладно и температурната амплитуда е много голяма. Така че студът ограничава снасянето на яйца от март до октомври-ноември. Има голямо търсене на щраусови яйца, казва Елмира. Но тъй като не могат да осъществят наведнъж голяма поръчка, записват бройката и изпращат на клиентите. Най-големите продажби на щраусови яйца са за Коледа и Великден. Има търсене и на щраусово месо, но и него не могат да покрият като количество. Така че нито по отношение на яйцата, нито за месото могат да развиват нормална търговия. Какви са причините? На първо място големият минус в щраусовъдството е, че няма никакакви субсидии. Може би, защото
преди години щраусите се водеха като едър рогат добитък,
колкото и абсурдно да звучи, обяснява Елмира. Но проблемът с отделянето на щраусите като отделен вид се решава след дълга 7-годишна битка, и то благодарение на активната помощ на Косьо Рачев, председател на Щраусовъдната асоциация в България. И най-накрая щраусите се вкарват в земеделските бланки за регистриран земеделски производител в графа „птици”, където се добавя графа „други”, в която е „подразделение щрауси”. Другото, което успяват да направят, е единична кланица - стая за умъртвяване и разфасоване на един щраус.
Предимствата на щраусовото месо са много
Неоспорим факт е, че няма аналог по високи нива на протеин и ниски на мазнини. След него са пилешко, заешко, пуешко, пъдпъдъче, дори и змийско. Щраусът е на първо място по показатели за диетично месо. И затова трябва да се мисли как да се подпомогне и да се развие щраусовъдният бизнес. Защото все още у нас без съпътстващ бизнес е невъзможно да се издържа щраусова ферма. Елмира открито казва, че те също не биха се справяли без входната такса при посещение на фермата.
Защо е толкова печеливш бизнесът с щрауси по света?
Защото няма друго животно или птица, при което всичко, което може да се "вземе" от него, да е в първите 2 графи - най-скъпа кожа, най-търсено диетично месо, най-търсено атрактивно перо, супер яйце като диетичен холестерол. Добре е да се припомни, че мазният холестерол само при пъдпъдъка и при щрауса са признати за естествен и силен афродизиак.
Яйцата са основният продукт, който реализира приход. Месото не е подходящ за мен вариант, казва Елмира и добавя, че тя залага на развлекателния вариант на фермата. И обяснява защо: истинските пари идват, когато се гледат много щрауси на малко място. Защото те наддават на маса и месо и за 1,5 г. са готови за консумация. Ако не се движат, много бързо увеличават килограмите и фермерът започва да си връща парите - месо, мас, кожа, пера, кости. Когато стартират, те имат поръчки - дори от Италия.
А търсенето на яйца в различните години варира от 500 до 1000 бройки. Обемът, който предлагат към днешна дата, е 300 яйца. Неоспорим факт е, че интересът към щраусови продукти расте непрекъснато не само в Европа, а и у нас - вече се търси всичко щраусово. В началото на създаването на фермата, за да осъществят контакти и в търсене на купувачи, семейството на Елмира обикаля Европа. И ги намират. Но се получава страхотен емоционален конфликт - как да си убиеш любимеца, споделя тя. Все едно да си убиеш котката или кучето? Може би, защото всяка птица има име, но и всяка една от тях е обучавана и дресирана да контактува с хора. Елмира е работила по 6-7, дори 8 години с отделните птици. И така
производството на месо отпада
като приоритет на фермата
Предлагат месо само когато се случи инцидент. А това не е рядкост, особено през зимата. Например веднъж се налага и Елмира лично застрелва пострадали щрауси. Губят 5 щрауса за 15 минути - птиците влизат в дълбок сняг и тъй като не могат да скачат, чупят краката си.
И отказвайки се от най-печелившия продукт - щраусовото месо, семейството започва да участва на "Произведено в България", за да добие представа какво се предлага и какво се търси, както и за цените и в двете посоки - себестойност и търговска цена. Наблюденията и изводите от изложението помагат и Елмира открива своята пазарна ниша –
производство на козметични продукти от щраусова мас
И успява да го направи. В цял свят в натуралната козметика използват щраусова мас - за тяло, ръце, лице, коса - всичко, споделя Елмира. Другият вариант е китовата мас. Щраусовата мас обаче превъзхожда китовата по качества в пъти - има повече мастни киселини от китовата. А решавашият елемент при дегенерация на кожната клетка е омега 3-6-9, която доминира в щраусовата мас. Елмира вече има постоянни клиенти, които лекуват псориазис, себорея на кожата на главата и всички тежки сухи кожни проблеми с продукти от нейната козметична серия. Затова помага и най-вече идеално чистият козметичен продукт. Засега предлага 6 вида козметични продукта. Те изискват регулиране на производството, за да има в наличност постоянно количество щраусова мас. Затова козметичната серия засега е ограничена. Елмира признава, че все още не е готова да прави големи количества от кремовете, които предлага. Защото в много отношения отглеждането на щрауси е на позиция "изчакване". Ето пример - полът на щрауса се разбира чак на 1 година, дотогава не знаеш какво гледаш!
Приходите от щраусовите продукти:
0 Цената на месото - 45 лв./кг.
0 Маста е 300 лв./кг.
0 Единствената в България козметиката от щраусова мас е около 15 лв. Това е цена на производител на българския пазар. Същият околоочен крем във Франция струва 56 евро.
0 Обувките от щраусова кожа са около 100-200 до 300 лв. В Европа няма обувки от щраус под 1000 евро. Същото се отнася за дамски чанти, мъжки колани, портфейли и т.н.
0 Ботуши – 360 лв.
0 Цена на яйце - 45 лв. Минимум 6 омлета се приготвят от едно яйце, максимум - 13. Едно щраусово яйце тежи 1,2-1,7 кг.
0 И не на последно място - има огромен пазар за щраусови пера. Цената им у нас варира от 50 ст. до 15 лв./бройката.
Но най-големият проблем за щраусовъдите е, че у нас буквално се затриха занаятите, казва фермерката. Нямаме майстори кожари, трудно се намира човек освен известния на всички щраусовъди Румен Кочев - единственият, който работи релефна кожа в България. Друг няма! Преди години за обработка в Турция, която има традиции в това отношение, трябва фермерът да разполага поне с 1500 кожи, за да пуснат машините. Дори всички български щраусовъди да се бяха събрали, пак не можехме да осигурим такива количества, припомня си Елмира. Но веднага държи да уточни, че и в Турция този сектор буквално изчезва.
Става ясно, че няма нещо от щрауса, което да не се използва като изключително полезен и ценен продукт. Капацитетът на фермата е не повече от 5 мъжки, защото трябва да имат минимум 10 женски. В момента има 5 подрастващи на 10 месеца. Но Елмира
не гони бройката, а атракциона
Малко хора знаят, че най-трудно сниманото животно в Африка е щраусът. Най-страхливото също е щраусът. Тя осъществява мечтата си да ги дресира така, че вместо да бягат от хората (както е в дивата природа), да отиват при тях. И това е специфичното и интересното на фермата "Щраусово забавление". Позволявайки на посетителите да хранят птиците от ръка (храната се предоставя от фермата), собствениците успяват да осъществят двустранна връзка. От една страна са хората, изпитващи удоволствие от непосредствения контакт с щраусите - невероятно умни и интелигентни птици. От друга, самите щрауси също се радват от контакта с хората. Това напълно ме удовлетворява, обяснява Елмира, защо е създала щраусова ферма-атракцион. Гостите се разхождат из фермата с гид задължително,тъй като могат попогрешка да отидат при мъжки щраус, което съвсем не е безопасно. Но Елмира бърза да поясни, че поведението на птиците е резултат от много усилия на целия персонал на фермата. Много често посетителите са възнаградени с атрактивен „танц на любовта”, изпълняван от мъжките щрауси, които много обичат да са в компанията на гостите. Мисля, че, ако можехме да се учим от животните на доброта, бихме живели много по-добре, споделя наблюденията си Елмира.





Коментари