Ще консумирате най-здравословните яйца и вкусно диетично месо

За да получавате редовно пъдпъдъчи яйца, е нужно да се знаят някои правила. Пъдпъдъците са взискателни към температурата и светлината. Режимът на хранене също е важен. Храната трябва да е качествена, с балансирано високо съдържание на белтък.

Има изисквания и за помещението, където ще се поставят клетките. Там винаги трябва да се поддържа

температура 19-22 градуса С

Вентилацията трябва да осигурява достатъчно количество свеж въздух - на 1 кг жива маса са необходими 1,5-5 куб. м. При това не трябва да има течение.

Пъдпъдъците са особено уязвими от студения въздух, при което рязко се снижава продуктивността. При течение се получава обезперяване на птиците. Специалистите препоръчват помещенията, в които се гледат, да нямат прозорци

Плътността е 80 птици/кв. м

За температурата се допуска колебание в рамките на 18-25 °С. Под 18 °С пъдпъдъците спират да снасят яйца. При понижаване на температурата и течение птиците се събират в средата на клетките, удрят се една в друга и се травмират и загиват.

В една клетка не повече от 25 пъдпъдъка

Ако ги отглеждате подово - до 50 птици на 1 кв. м. Но производството на яйца с този метод е по-ниско.

Осветлението – ключово изискване

За стабилно яйценосене и висока жизнеспособност на пъдпъдъците е важна продължителността на светлата част от деня. Ярката светлина дразни птиците, те стават нервни и възбудени, започват да се кълват дори до смърт. Затова трябва да се използва основно изкуствена светлина, с лампи 40-50 вата.

Другото

изискване за светлината е продължителността

Препоръката е да е около 17 часа дневно. Включването и изключването на осветлението трябва да става в един и същи час.

Влажностт на въздуха в помещенията

трябва да е над 55%. По-ниската влажност за по-дълго време намалява яйценосенето. Перушината става чуплива и оредява. Птицата придобива разрошен вид.

Ето защо при първите признаци за ниска влажност се препоръчва да се полее пода с вода, може да се поставят мокри кърпи и съд с вода. Но да се внимава влажността да не надвишава 75%. Оптималният показател за влажност на въздуха е 60-70%.

Хранене – използвайте семена от щир

В природата пъдпъдъцитете ядат от малки насекоми до зрънца. Още неизсъхнали, новоизлюпените здрави пъдпъдъчета са много жизнеспособни и бързи. Те буквално, след като са си поели първата глътка въздух, започват да хващат с клюнчетата си крачетата на събратята си и да ги дърпат. Отначало трябва

да се оставят на гладна диета за 4 часа,

за да се разнесе жълтъчната им торбичка. След това им се дава вода и дребен пресят пясък (в природата в стомаха на птиците именно това попада първо). След още 2 часа на пода на кутията с пъдпъдъчета се насипват семена от щир (амарант, куча лобода). Този високобелтъчен продукт е чудесен първи фураж за всяка птица. Според пробвали го е по-добър от традиционно давания варен жълтък.

Пъдпъдъчетата

ядат семена от щир в продължение на 2 дни

Семената на щира са по-малки от маково семе, от пшеница и просо. Но пъдпъдъчетата първо изяждат щира, а едва след това другите лакомства. От 3-ия ден освен семената от щир се въвеждат в малки количества и

* прясна извара;

* нарязани на дребно листа от глухарче или детелина;

* мляна смеска от царевица и зърно - има висока хранителна стойност.

През първата седмица храненето е най-малко 6 пъти на ден. Постепенно се намалява броят на фуражите и се въвежда режим на хранене от 2 пъти на ден. Един месец по-късно младите пъдпъдъци вече могат да бъдат хранени с дажбите за възрастни.
През първата седмица храненето е най-малко 6 пъти на ден. Постепенно се намалява броят на фуражите и се въвежда режим на хранене от 2 пъти на ден. Един месец по-късно младите пъдпъдъци вече могат да бъдат хранени с дажбите за възрастни.