Ще консумирате най-здравословните яйца и вкусно диетично месо
За да получавате редовно пъдпъдъчи яйца, е нужно да се знаят някои правила. Пъдпъдъците са взискателни към температурата и светлината. Режимът на хранене също е важен. Храната трябва да е качествена, с балансирано високо съдържание на белтък.
Има изисквания и за помещението, където ще се поставят клетките. Там винаги трябва да се поддържа
температура 19-22 градуса С
Вентилацията трябва да осигурява достатъчно количество свеж въздух - на 1 кг жива маса са необходими 1,5-5 куб. м. При това не трябва да има течение.
Пъдпъдъците са особено уязвими от студения въздух, при което рязко се снижава продуктивността. При течение се получава обезперяване на птиците. Специалистите препоръчват помещенията, в които се гледат, да нямат прозорци
Плътността е 80 птици/кв. м
За температурата се допуска колебание в рамките на 18-25 °С. Под 18 °С пъдпъдъците спират да снасят яйца. При понижаване на температурата и течение птиците се събират в средата на клетките, удрят се една в друга и се травмират и загиват.
В една клетка не повече от 25 пъдпъдъка
Ако ги отглеждате подово - до 50 птици на 1 кв. м. Но производството на яйца с този метод е по-ниско.
Осветлението – ключово изискване
За стабилно яйценосене и висока жизнеспособност на пъдпъдъците е важна продължителността на светлата част от деня. Ярката светлина дразни птиците, те стават нервни и възбудени, започват да се кълват дори до смърт. Затова трябва да се използва основно изкуствена светлина, с лампи 40-50 вата.
Другото
изискване за светлината е продължителността
Препоръката е да е около 17 часа дневно. Включването и изключването на осветлението трябва да става в един и същи час.
Влажностт на въздуха в помещенията
трябва да е над 55%. По-ниската влажност за по-дълго време намалява яйценосенето. Перушината става чуплива и оредява. Птицата придобива разрошен вид.
Ето защо при първите признаци за ниска влажност се препоръчва да се полее пода с вода, може да се поставят мокри кърпи и съд с вода. Но да се внимава влажността да не надвишава 75%. Оптималният показател за влажност на въздуха е 60-70%.
Хранене – използвайте семена от щир
В природата пъдпъдъцитете ядат от малки насекоми до зрънца. Още неизсъхнали, новоизлюпените здрави пъдпъдъчета са много жизнеспособни и бързи. Те буквално, след като са си поели първата глътка въздух, започват да хващат с клюнчетата си крачетата на събратята си и да ги дърпат. Отначало трябва
да се оставят на гладна диета за 4 часа,
за да се разнесе жълтъчната им торбичка. След това им се дава вода и дребен пресят пясък (в природата в стомаха на птиците именно това попада първо). След още 2 часа на пода на кутията с пъдпъдъчета се насипват семена от щир (амарант, куча лобода). Този високобелтъчен продукт е чудесен първи фураж за всяка птица. Според пробвали го е по-добър от традиционно давания варен жълтък.
Пъдпъдъчетата
ядат семена от щир в продължение на 2 дни
Семената на щира са по-малки от маково семе, от пшеница и просо. Но пъдпъдъчетата първо изяждат щира, а едва след това другите лакомства. От 3-ия ден освен семената от щир се въвеждат в малки количества и
* прясна извара;
* нарязани на дребно листа от глухарче или детелина;
* мляна смеска от царевица и зърно - има висока хранителна стойност.

Коментари